Dubbla medborgarskap – dubbla agendor?

  • Torsdag 31 Jul 2014 2014-07-31
E-post 0

Aftonbladets Ledarredaktion är sannolikt Sveriges ojämnaste. Briljanta ledare blandas med texter som på sin höjd resulterar i ett höjt ögonbryn och rejäla bottennoteringar. Bland de som generellt håller hög klass, i praktiken opinionsledande, är dock kvinnodominansen total. Katrine Kielos, Irene Wennemo och Ewa Franchell är den trion som kompletteras av Fredrik Virtanen från det andra könet. På andra sidan blockgränsen är det bara Tove Lifvendahl tillsammans med Alice Teodorescu på SvD ochPeter Wolodarski på DN som håller motsvarande jämna och höga nivå. Wennemos ledartext idag får utgöra bottenplattan på Ledarsidorna.se betraktelser. Wennemo gör en viktig betraktelse över demokratin och dess villkor idag. Rubriksättarna har misslyckats helt för texten är viktig för att förstå vad som håller på att ske i västvärldens demokratier i allmänhet och Sverige i synnerhet. Wennemo skriver

Auktoritära eller fascistiska regimer har stundtals upplevts som mer välordnade än vacklande och kaotiska demokratier.

Hon har stöd för detta i World Value Surveys undersökning som pekar på att så många som var fjärde ung svensk tycker att det vore ”ganska eller mycket bra” om Sverige var odemokratiskt och styrdes av en stark, diktatorisk ledare. Ett annat tecken i skyn är hur allt fler unga män lämnar Sverige för att slåss i andra länder. Med Jihadister i Syrien och nazister i Ukraina vilket folkpartisten Robert Hanna pekar på i en debattartikel i GP. Ledarsidorna.se har ett och annat att kommentera Hannas övriga politiska gärning med men han närmar sig – likt Wennemo ämnen som hänger ihop och ytterst hur vi i praktiken ser på svenska medborgare som praktiserar sin odemokratiska syn på andra arenor. Som Syrien. Som Ukraina. Som inom ramen för ISIS terror i Norra Irak. Miljöpartisten Mehmet Kaplan, avgående gruppledare för Miljöpartiet i Riksdagen, är av åsikten att den typen av verksamhet är närmast att ha samma status som de svenskar som stred som frivilliga i Finska Vinterkriget, om den parallellen har Försvarsmakten uttalat sig och Kaplan har sedan varit tvungen retirera en del men bara så pass mycket att MP fortsatt kan attrahera väljare från extremerna i den svenska politiska kontexten. Rashid Musa, som jobbar på Ibn Rushd Studieförbund, som finansieras med svenska skattemedel, och är ordförande för Sveriges unga muslimer (SUM), och höll med Kaplan om hans ursprungliga uttalande. Musa menar att de som åker till Syrien inte är extremister på något sätt, utan att de bara åker dit för att ”hjälpa till”. Enligt Musa verkar alltså jämförelsen med vinterkriget vara fullt rimlig. Att på annan nations territorium begå handlingar som är straffbara i annans namn.

I Storbritannien finns idag lagstöd för att återkalla det brittiska medborgarskapet för en person med dubbelt medborgarskap om det brittiska missbrukas. En lagstiftning som inte gör den enskilde statslös men signalerar att det inte är acceptabelt att använda medborgarskapet som beskydd och som rätt att ta del av till exempel sjukvård när det passar att komma hem. En signal att de demokratiska grundvärden som den brittiska konstitutionen utgör inte får nyttjas i antidemokratiska syften.

Dagens praktik, och inställning, bland unga i allmänhet och unga i utanförskap i synnerhet leder till att vi förr eller senare kommer hamna i en debatt om vad vi förväntar oss av den del av befolkningen som nyttjar sina multipla medborgarskap på detta sätt. Vi skall inte ha en praktik där vi gör personer statslösa men någonstans måste vi börja ställa krav på vad som är rimligt. Att välja sida och välja väg helt enkelt. Om det nu är så angeläget att befinna sig i till exempel Syrien eller Somalia för att med vapen i hand som medborgare i det landet slåss för en sak så kanske det är det medborgarskapet som den personen skall ha. Och inte kunna upprätthålla några andra medborgarskap vid sidan om som “safe haven” .

I Sverige praktiserar vi nämligen en annan syn än väpnad kamp och gap och skrik. Civiliserad dialog är ett namn men det kallas även demokrati. Den demokrati som idag är under ett hot som Wennemo idag i Aftonbladet börjar närma sig. Dubbelt medborgarskap är en rikedom för oss alla om den innebär att vi förenar kulturer. Men en belastning om den innebär dubbla agendor vilket vi nu, dessvärre, börjat se en del av.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se