En del av showen

  • Tisdag 1 Jul 2014 2014-07-01
E-post 0

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt tal i Almedalen på tisdagskvällen möttes han av både applåder och burop. Ekots inrikespolitiska expert Tomas Ramberg säger att talet var hårt mot Åkessons motståndade och inte höll sig till den normala politiska tonen rapporterar SR/Ekot. Ramberg sammanfattar egentligen situationen bäst av alla och hur SD tjänar på alla burop och nyckelknippeskrammel:

– Det är ganska vanligt vid deras möten. Både polisen och Sverigedemokraterna har vant sig vid att hålla dem på ett lagom avstånd så att man kan höra vad Åkesson säger, och det är också en del av showen och det passar också in i hans bild.

Samtidigt under dagen så började en annan grupp anlända till Visby. Svenska Motståndsrörelsen, SMR. SMR är i viss mån liktydigt med Svenskarnas Parti och har definitivt gjort avtryck i området kring Hamnplan. Tungt tatuerade med tydliga spår av kortare eller längre ”samarbete” med svenskt rättsväsende och kriminalvård sticker de onekligen ut i miljön kring Almedalsparken. På väg mot Söderport hamnade jag, något senare, mitt i F! demonstrationståg av feminister som var på väg till det mingel som arrangerades med Gudrun Schyman som värdinna. Det skanderades mot rasism och en hel del annat.

Det kokar under ytan i Almedalen och SIFO´s mätning idag gjorde ingen lugnare. Är den en inledande sanning kan det vara så att vi går en framtid till mötes som liknar det Nederländska parlamentets, med de flesta partier guppandes mellan 10 och 20 procent. Allt är faktiskt precis det såväl F! som SD strävar efter. Det vi ser är en del av showen och just detta passar in i deras bild. Vinnare? De själva. Förlorare? Vi andra.

Detta bäddar för parlamentariskt kaos i september. Om sommaren var kall ur ett meteorologiskt perspektiv blir hösten desto hetare ur ett politiskt.

 

 

 

SR,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se