Enade vi stå, söndrade vi falla

  • Fredag 18 Jul 2014 2014-07-18
E-post 0

Sven Pernils, Löntagarna, skriver idag en mot LO kritisk artikel på Aftonbladets Debattsida. Pernils menar att LO:s ovilja att bereda aktiva Sverigedemokrater utrymme är djupt odemokratiskt. Fackförbundet Löntagarna säger sig vara opolitiska men det är inte hela sanningen. I praktiken hela styrelsen är att betrakta som aktiva Sverigedemokrater och denna styrelse är på olika sätt mer än opolitiska vid sidan om sina styrelseuppdrag i Löntagarna. Löntagarna är lika lite en opolitisk organisation som LO när det kommer till kritan.

Vad Pernils debattartikel egentligen syftar till är att försöka utmåla Löntagarna som en strikt opolitisk organisation och därmed möjliggöra rekrytering av de LO-medlemmar som har svårt för kopplingen till dess politiska gren, det socialdemokratiska arbetarepartiet. Detta är i grunden djupt problematisk då det skulle försvaga fackföreningsrörelsen. Med två huvudorganisationer så kommer det innebära att arbetsgivaren kan spela ut dessa mot varandra vid förhandlingsbordet och ytterligare bidra till sämre villkor för arbetstagarna.

De LO-medlemmar som nu sneglar på Löntagarna som huvudorganisation bör fundera på detta. Över vem som tjänar på en i grunden splittrad fackföreningsrörelse. Inte är det LO, inte är det S och definitivt inte den enskilde löntagaren. Löntagarna, med dess kopplingar till SD och med de senares beredvillighet att i mer än 80 procent av voteringarna rösta med Alliansen har egentligen bara ett syfte. Att försvaga fackföreningsrörelsen. Och om det nu är någon som har sypunkter på LO:s interna demokrati så finns det faktiskt interna processer för att förändra dessa varför Pernils utspel faller på sin egen orimlighet. Istället för att ta sig tiden, och kraften, att förändra LO så agerar Löntagarna i strid mot arbetstagarnas intressen. Enade vi stå, söndrade vi falla och arbetsgivarna samt Alliansen kommer inte vara sena att utnyttja detta.

Det är essensen. Inget annat.

 

 

Aftonbladet,

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se