Farligt efter sin tid

  • Måndag 7 Jul 2014 2014-07-07
E-post 0

Antalet hemlösa EU-migranter ökar i våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Frivilligorganisationer i de tre städerna får fler och fler besök i sina verksamheter och även städernas socialjourer vittnar om detta. Gisela Bergfors på uppsökarteamet i Stockholm har parallellt med ökningen märkt en hårdnad attityd gentemot gruppen från allmänheten. Allt fler ringer uppsökarteamet och är aggressiva.

– “Det är lite skrämmande att folk har fått nog och nu orkar man inte mer. Man har inte alls den förståelsen som man hade innan tycker jag”.

Detta är något som Ledarsidorna.se varnat för under lång tid. Att den icke tillåtande attityden att låta diskutera detta ämne utan rasistiska förtecken lett oss till en situation där till slut frustrationen leder till just en hårdnande attityd. Systemet, eller lokalsamhället, börjar nå en mättnadsnivå. När Anders Lindberg, Aftonbladet, konstaterar att Mona Sahlin var före sin tid med Almedalsveckan som referensram kan vi nu konstatera att i praktiken samtliga ledarsidor är hopplöst efter sin tid och dessutom i total otakt samt en obefintlig samhällsanalys. Eller för att vara precis: De är farligt efter sin tid. Så fort någon tagit upp ämnet kring tiggare och invandring och den faktiska problembeskrivningen så har vederbörande i många fall tystats genom hot att

”Om du inte slutar kommer vi stämpla dig till allt från att vara Sverigedemokrat till fullblodsrasist”.

De flesta har tystats på det sättet men några få håller fast, med alla risker det innebär. Rasisttillmälena fick även sådana hårdhudade ministrar som Tobias Billström att tystna efter det att han råkat säga att volymerna ställer till problem. Genom att rasifiera, stigmatisera och inte tillåta diskussion, genom att fördöma poliser när de genom REVA-projektet bara effektuerade regeringsbeslut så har vi till slut, med de negativa effekterna av den fria rörligheten och att vi inte har en fungerande invandrings- eller arbetsmarknadspolitik för nyanlända hamnat i en situation där även de som inte är rasister börjar låta som sådana. Medborgargardet på Kungsholmen i Stockholms stad kommer få efterföljare, tro mig.

Nu står vi där vi står. Vi kommer ha förtjänat denna position mer än väl och ju längre sommaren lider, ju mer kommer detta prägla folkmedvetandet. Och ju längre tid det tar innan vi kan tillåtas av ledarredaktionerna att ta debatten utan rasistiska förtecken, ju närmare kommer vi en punkt där de realistiska lösningarna kommer innehålla just rasistiska förtecken. Och ansvaret? Jag vet var det ligger. Hos personer som sällan eller aldrig lämnar sina redaktioner i innerstaden eller välmående radhuslängor i Stockholms närförorter. Högröstade opinionsbildare med ett politiskt korrekt anslag som kan linda journalisterna runt sina fingrar men även personer som sitter som journalister och ledarredaktörer med höga löner, omfattande representationskonton och i övrigt en värld där de sällan eller aldrig behöver oroa sig för sin framtid.

Vi måste ta tillbaka debatten. Och vi måste ta tillbaka den nu. Vi måste kunna föra den utan rasistiska förtecken och börja leverera konkreta lösningar för att kunna vidmakthålla den humanism som ändå präglar oss som samhälle. En sådan lösning skulle kunna vara att på EU-nivå omedelbart omfördela en del av de medel som inte utnyttjas för att komma tillrätta med romernas situation, på längre sikt måste vi se över villkoren för den fria rörligheten. Utan rasistiska förtecken.

Gör vi inte det? Då hamnar vi till slut i just det jag tror de flesta vill undvika. Ett samhälle som genomsyras av rasism. Och om det blir så  då så vet jag vilka som faktiskt är ansvariga för detta. De som idag säger sig vara de ädlaste antirasisterna. Paradoxalt. Eller hur?

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se