Goddag Yxskaft

  • Söndag 13 Jul 2014 2014-07-13
E-post 0

Det råder knappast några tvivel om att den amerikanska immigrationspolitiken är trasig. Men att det ska lagas kan man nog, för överskådlig framtid, bara drömma om. För inte heller det politiska systemet är helt menar Dagens Nyheter som huvudledare idag. Visst, USA:s president Obama har grava problem men med handen på hjärtat nu, ledartexten känns faktiskt helt bisarr givet den händelseutveckling som vi ser på väsentligt närmare håll. Europa, Skandinavien och i synnerhet Sverige möter allt större utmaningar inom migrationspolitiken. Södra Europa, främst Italien och Grekland, rapporteras om massiva flyktingströmmar från Syrien och Nordafrika. I EU som helhet blåser i bästa fall nationalistiska vindar, i sämsta fall rent rasistiska sådana med Gyllene Gryning i Grekland och Jobbik i Ungern som exempel. I vårt södra grannland Danmark har regeringen tagit beslut om att försöka driva den romska diasporan mot Sverige och i Sverige har nu senast Stockholms Stad tagit beslut om att anlita ett väktarbolag för att förhindra att det etableras illegala bosättningsplatser i stadens parker.

I denna situation väljer Dagens Nyheter, som brukar nämna sig själv i termer om att vara opinionsledande att skriva om….. USA:s immigrationspolitik. Som om den nyheten var angelägnare för den svenska väljarkåren inför valet till riksdagen om två månader än det egna haveriet.

Det är inte utan att Ledarsidorna får en känsla av dels aktiv förnekelse över hur det ser ut på hemmaplan men även dels ett medvetet försök, om än taffligt, att medvetet skriva om något annat i den fromma förhoppningen om att vi inte ska få en valrörelse som handlar om bärplockare, romer och flyktingar.

Från att en gång ha varit opinionsledare så beter sig Dagens Nyheter med den ansvarige utgivaren Peter Wolodarski snarast som God dag Yxskaft. Något mer än så kan inte dagens ledartext få i omdöme.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se