Mesiga mindre män

  • Onsdag 30 Jul 2014 2014-07-30
E-post 0

För ett par dagar sedan fick jag ta emot partiintern kritik, kraftig sådan, för att jag inte missade ett enda tillfälle att ”basha” bland annat F!. Det finns en kultur av mesig rädsla inom socialdemokratin av att inte kunna kritisera de som utgör ett stöd för en socialdemokratisk regering. En mesig räddhågsenhet att våga stå upp för vår egen politik, en politik som faktiskt byggde Sverige med sin basnäring och framgångsrika exportpolitik. Om min partikamrat är på väg att glida över i en F!-sympatiposition eller inte är osagt men det finns goda skäl att börja ifrågasätta varthän delar av socialdemokratin i sådana fall är på väg eller om han har förstått innebörden i följande mening från F! partipogram:

”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera, för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”

”Omskola män”. Vi skall ”omskolas” för att vi är födda med ett visst kön. Bara ordet omskolning leder tankarna till Gulag-arkipelagen och som Alice Teodorescu pekar på, det kommer mera. Teodorescu har i allt väsentligt rätt när hon pekar på likheterna mellan Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ. Bägge partierna stigmatiserar och polariserar debatten där de bägge ställer grupper mot varandra och där SD vill utlåna alla kulturella särarter i en grupp, främst muslimer, vill F! omskola män. Bägge partierna vill omskola alla de som inte faller in i Åkessons respektive Schymans drömvärldar. Så lika. Så oerhört lika faktiskt. Och den senare, Schyman, uppbär någon form av helgongloria inom socialdemokratin som inte får ifrågasättas. Alls.

Jag blir mer och mer brydd över denna valrörelse och stämningarna partiinternt. Det verkar som om analysen efter Almedalen blivit att vi kopierar de partier som gått framåt istället för att fokusera på våra egna styrkor. Jag har fått, som sagt, stark kritik för att jag tagit mig tiden att försöka räkna på vad till exempel Miljöpartiets förslag skulle innebära och där är väl Anne-Marie Lindgren kanske i försiktigaste laget. Hon pekar bara på de målkonflikter MP förslag innebär för dem själva, hon har inte tagit steget ut ännu och börjat gräva i vilka målkonflikter som råder mellan S och MP respektive F!. Men det kommer komma. Om inte från hennes penna så kommer de komma från min.

Men åter omskolningen av män och utplåningen av kulturella identiteteter. Vare sig Schyman eller Åkesson är sprungna ur rörelser som hyllar det lågmälda samtalet. När Schyman blev politiskt aktiv var det i ett uttalat kommunistiskt sovjetvänligt parti och när Åkesson blev riktigt aktiv så var det i ett uttalat rasistiskt motsvarande. När de talar om omskolning eller kulturell utplåning så är det de definitionerna de är skolade i från början som är normen. Det skall vi har fullständigt klart för oss och jag kan idag undra hur mina partikamrater tänker när de tänker på F!. Hur omskolningen, under vilka former, den ska ske. Om den nu sker i lägerform, så kanske en och annan hoppas på andra aktiviteter kvällstid än bara politisk hjärntvätt. Kanske en och annan mesig mindre man hoppas på något lite roligare än träliga monologer om mannens skadliga inverkan på samhället när mörkret sänker sig om han är tillräckligt snäll. Helt enkelt lite raj-raj utanför partiprogrammet…..

Nej. Det är inte vägen framåt. Vägen framåt för Socialdemokratin och Stefan Löfven är att hålla fast vid en egen väg. Samma väg som byggt Sverige starkt och har ett socialdemokratiskt signum sedan mellankrigstiden. Inte snegla mesigt nervöst åt höger eller som nu åt vänster. Vi har för få starka kvinnor och män som har självförtroende nog att göra detta och lite för mycket av det andra. För få som är trygga nog att söka ett eget mandat och för många som vill anpassa oss till utplåningens rand.

Kanske har vi lite för mycket av mesiga mindre män.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.