Och solen har sin gång

  • Onsdag 2 Jul 2014 2014-07-02
E-post 0

Miljöpartiets dag i Almedalen. Ett parti som media i allmänhet har otroligt svårt att granska samtidigt som inga andra partiledare är så skickliga som Åsa Romson och Gustav Fridolin att smita undan när det börjar osa katt. Stefan Jansson och Olof Liberg, bägge forskare vid Statens Lantbruksuniversitet, pekar med för alla Miljöpartister smärtsam precision ut just detta drag av att som världssamvete kritisera alla som ens kommer på tanken att granska Miljöpartiet. Värst av alla är faktiskt Åsa Romson själv som i insinuanta ordalag misstänkliggör forskare vid SLU att gå andras ärenden och sedan vägra peka ut vilka som skulle göra det, än mindre leda tesen i bevis. Miljöpartiet är vid sidan av Sverigedemokraterna sannolikt det parti som skruvar mest på sanningen när de politiska förslagen lanseras. Som varandras extrema motparter så är de faktiskt rätt lika, i vissa fall extremt lika. För så är det och skulle deras politik dessutom genomföras, med bland annat en eftersträvad noll-tillväxt i ekonomin och ytterligare hårdreglering av världens redan mest reglerade livsmedelsproduktion så kommer det svenska samhället kunna skriva in sig i världshistorien som liknande Pol Pot´s Kampuchea. En resa från I-land till U-land kommer gå fort under MP styre.

Annars är stämningsläget i Almedalen det märkligaste jag varit med om någonsin och dagens opinionsundersökning från United Minds sänder sannolikt in chockstötar in i staben av rådgivare kring Stefan Löfven. Torbjörn Nilsson, FOKUS, skriver en anmärkningsvärt skarp och kritisk artikel riktad mot just Socialdemokraternas oförmåga att hissa seglen i tid för att fånga vänstervinden, för med handen på hjärtat – 28 procent talar ett tydligt språk om en negativ trend. En trend som inleddes med valet till Europaparlamentet och om den står sig kan Helen Hellmark Knutsson, S kandidat till att bli finanslandstingsråd i Stockholms Län, glömma den positionen. Miljöpartiet blev i det valet största parti i Stockholms Län med marginal. Och med den positionen, om nu Socialdemokraterna i sin svältföddhet på makt går med på en koalition, kommer sådana projekt som Förbifart Stockholm att läggas ner, oavsett sakargument och hur det ser ut på Essingeleden i rusningstrafik. Det är ingen hemlighet heller att Gustav Fridolin har en ambition att spela det kortet även i regeringsförhandlingarna. Att sedan Feministiskt Initiativ kommit in som en joker i rosa i leken har inte förenklat det på något sätt. Om nu inte Stefan Löfven lyckas dyrka upp blocklåsningarna så kan en röd-grön-rosa regering kan bli den sämsta regering vi någonsin haft sedan inrättandet av allmänna val och att vi sannolikt tvingas till ett extraval (den term vi använder för nyval) under 2015.

Skärmavbild 2014-07-02 kl. 17.36.51

Det är prematur att sia om den tid som återstår kvar till valet men en sak blir mer och mer klar nu. Det finns i socialdemokraternas partiledning, såväl valda som tjänstemän, en och annan som har en del att förklara oavsett valutgång. Veronica Palm kommer, om trenderna står sig, gå mot sitt tredje förlustval i rad som ordförande i Stockholms Stads Arbetarekommun. Efter förlusten 2010 bet hon sig kvar med argumentet att hon avsåg ta ansvar och städa upp. En uppstädning som bland annat kom att omfatta turbulensen kring Omar Mustafas inval i partistyrelsen efter endast två år som medlem och med rätt oklar syn på det mesta som bygger det svenska samhället i form av värderingar. Om nu trenderna står sig så är det inte utan viss spänning som vi nu kan se olika typer av motiveringar varför många av dagens ledargarnityr, både på läns- som riksplan, skall förtjäna förlängt förtroende framför oss. En annan är den person som skall bli lite spännande att lyssna på, även han från Stockholm, som förde in synsättet på att ”väljaren är en politisk konsument på en marknad av snabbrörliga åsikter” in i partiet. Sannolikt det synsätt som vi nu betalar ett tämligen högt pris för. 28 procent är 28 procent och inte 35. Resultaten har uteblivit och det återstår inte många veckor till den sista möjligheten att leverera något.

Och solen har sin gång över Visby. I nådens år 2014.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.