Skjut inte budbäraren

  • Onsdag 23 Jul 2014 2014-07-23
E-post 0

Jonna Sima, Aftonbladet, kritiserar nu på eftermiddagen i en signerad ledare Bert Karlsson för hur han profiterar på dagens situation med att härbärgera flyktingar och migranter på det som kallas ABO, Anläggningsboenden. Sima har en moralisk poäng, Karlsson är djupt kritisk mot rådande invandringspolitik men drar sig inte för att profitera hårt på dagens situation. Karlsson är affärsman och tar varje möjlighet att tjäna några kronor när lagstiftningen så medger och förtjänar inte att vara fokus för Simas kritik. Sima borde istället sätta fokus på

  • Regeringen, som ansvarar för den lagstiftning som reglerar Migrationsverkets verksamhet och möjligheter till att driva fler ABO, Anläggningsboenden, i egen regi
  • Migrationsverket som har att leva upp till att kontrollera att villkor i upphandlingar efterlevs.

Sima missar helt och hållet att driva opinion för att förändra dagens situation hon väljer den enkla vägen. Att slå på den enskilde entreprenören som bara utnyttjar de affärsmöjligheter som lagstiftaren gjort möjliga. Det är inte Karlsson som skall kritiseras för dagens situation, möjligtvis avundas för hans näsa för affärer för han följer faktiskt bara aktiebolagslagen genom att hela tiden försöka maximera hans företags vinst. Det är regeringen som borde vara Simas måltavla men är det inte.

Det är semestertider nu. Den generellt låga kvaliteten på de svenska ledarredaktionerna blir så här års lägre varför Aftonbladets ledare idag på eftermiddagen inte borde vara förvånande. Men. Någonstans bröt eftermiddagens prestation genom en ny lägstanivå på en tidning som borde vara den främste i ledet att kritisera Alliansen. Kritisera inte Karlsson, han gör sitt jobb och han gör det bra. Kritisera istället sittande regering som gör hans affär möjlig.

Skjut inte budbäraren, gör något åt budskapet. Det borde vara lägstanivå även för en tidning som Aftonbladet som idag, ånyo, brister i samhällsanalysen. Som borde vara ledande i kritiken där den faktiskt hör hemma. Det är och förblir regeringen som skall kritiseras. Inte Karlsson.

Skjut inte budbäraren, gör något åt budskapet istället.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se