Solidaritet – en rätt begåvad idé

  • Lördag 12 Jul 2014 2014-07-12
E-post 0

Maria Ludvigsson, SvD, författar idag en fullständigt obegriplig ledartext för gemene man. Om det inte vore för att SvD generellt är motståndare till det kommunala utjämningssystemet så tjänar ledartexten inte till något alls förutom en övning i att läsa. Ludvigsson tangerar ämnet förment när hon pekar på att marknaden i sig reglerar var det är bäst att bo men avslutar texten med att alla sannolikt bor där de vill bo.

Det finns i detta en implicit hänvisning till det kommunala utjämningssystemet och sett till intäkterna från inkomstskatter så är det förståeligt om storstäderna gnäller och gnyr över fördelningen. Men. Det finns skäl till varför hela Sverige måste leva. Den svenska basnäringen. Den svenska basnäringen produceras inte av storstäderna, dessa är tvärtom som hungriga gökungar som inte ens klarar ut att producera sin egen energi. Energi till att hålla rosévinet eller den importerade tjeckiska ölen precis så immande kyld på uteserveringarna vid Nytorget på Södermalm. Inte heller klarar storstäderna av att producera det papper som utgör det medium som mode- och designtidningarna trycks på, de som ligger som obligatorisk läsning på caféborden i Vasastaden eller som utgör alla Stockholmares dagstidning, Metro. Inte heller bidrar storstäderna nämnvärt till det stål som armerar broar och byggnader i den ständigt växande metropolen. Allt detta produceras av åtta procent av den sysselsatta arbetskraften som genom denna produktion i glesbygd även svarar för 29 procent av våra exportintäkter.

Den svenska basnäringen är värd att stå upp för, en bättre affär än så här blir det inte och tänk tanken nu, tror ni verkligen Södermalms, Östermalms eller Vasastadsbon skulle vilja vara utan sin möjlighet att kyla sina drycker och tror ni att de nya stadsdelar – Hammarby Sjöstad med profiler som Fredrik Federley och Arenastaden med sin nya fotbolsstadion Friends Arena hade kunnat byggas utan svenskt armeringsjärn?

Förutom att det är en moralisk förpliktelse att låta hela landet leva är det kommunala utjämningssystemet en bra affär för Sverige. Alternativet, att låta regionerna införa egna skatter på gruvtäkter, skogar och vattendrag för att kunna finansiera en rimlig service, skulle sannolikt bli dyrare för våra vänner Stockholmarna (ja, jag är en). Därför är det kommunala utjämningssystemet, som Ludvigsson någonstans försiktigt försöker kritisera, även det värt att slåss för. Det garanterar även storstadsbon en del av den kaka de inte direkt är delaktiga i att baka. Den ser till att hålla vår handelsbalans i schack och – ser man på – möjliggör för Nytorgsbesökaren att ta ett glas rosé till.

Det är det som kallas solidaritet. En rätt begåvad idé faktiskt. Som byggde landet. Och fortfarande än idag bygger det.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.