Sveriges Radio i extremernas ledband

  • Torsdag 24 Jul 2014 2014-07-24
E-post 0

Athena Farrokhzads ”Sommarprogram” i SR P1 har föranlett 17 anmälningar till granskningsnämnden och att den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén kastat ut sin TV. Själv lyssnade jag på ungefär halva programmet, skall erkännas, för jag orkade faktiskt inte lyssna mer sedan. Det jag hörde i form av revolutionär våldsromantik räckte gott och väl och det finns skäl att ifrågasätta SR urval av sommarvärdarna i år.

Under valår är politiker bannlysta som sommarvärdar, även personer med tydliga politiska preferenser som Soran Ismael är utestängda som kontrakterade programledare. I vissa län så är även de politiska panelerna decimerade för att inte väcka anstöt.

Det finns goda skäl att ifrågasätta SR omdöme nu. Jag har svårt att tänka mig att galleristen Dan Park, tidigare häktad för hets mot folkgrupp för att ha ställt ut provokativ konst, skulle beredas plats i ett sommarprogram. Park är inte politisk men hans gärning är det, precis som Farrokhzads är det. De delar yrkesroll – de är bägge kulturpersoner. Inte heller skulle SMR, Svenska Motståndsrörelsen, Klas Lundh få miljoner lyssnare serverade på ett bräde. Han förespråkar faktiskt implicit samma våldsanvändning som Farrokhzad eftersom han känner sin existens lika hotad som hon. Jag vill inte höra vare sig Park eller Farrokhzad i etern. Inte heller vill jag höra Lund eller honom spisa gamla slagdängor som ”Horst Wesel” eller ”Alte Kameraden” i sommarvärmen för miljoner lyssnare. Framför allt inte ett valår som redan har kantats av rasifiering och hat mot allt och alla. Sveriges Radios bidrag till den stämningen blev med Farrokhzads program substantiellt.

Sveriges Radio lovar ”att vi ska få bättre balans nästa år” men medger inte något misstag i år. Det är mycket som behöver balanseras bättre. Av årets sommarvärdar bor det fler på Södermalm i Stockholm än söder om Södertälje samtidigt som de totalt, i sin valbevakning, negligerat granskning av kanske främst Miljöpartiet. Ett parti där en kandidat till kommunfullmäktige i Herrljunga nu uppmanar till globalt krig mot Israel. Det finns en tendens från all media att smeka de rörelser som förespråkar mest våld från vänster medhårs på ett annat sätt än övriga partier.

Ledarsidorna.se kommer inte följa Axéns exempel och kasta ut vare sig radio eller TV. Public Service är i grunden en god tanke men det finns nu goda skäl till omfattande debatt om hur SR löser sitt uppdrag. Att SR skulle få sändningstillståndet indraget på grund av detta är orealistiskt, dock borde en eller ett par chefer nu se slutet på sin anställning för så här illa, så får det inte gå till. Särskilt inte ett valår, de år då uppdraget är känsligare än någonsin.

Så som detta supervalår nu utvecklas, och där Public Service är en aktiv spelare som spelar med extremerna, så är det inte utan viss undran som Ledarsidorna.se vaknar upp varje morgon. Det börjar gnaga en tanke att bara lägga ner verksamheten, sälja allt och flytta till en öde ö. Vi behöver inte mer av det hat som SR bidrar till att sprida och som vi har kunnat höra från såväl extremhöger som extremvänster. En del av Henry Bronetts senaste statusuppdatering får avsluta detta medans jag fortsätter mina funderingar på om det inte är dags att lägga ner pennan nu. Kanske hade vi haft ett annat politiskt klimat om Henry hade fått ta mer plats i etern än den våldsbejakande vänstern denna sommar som ser ut att bli den hetaste i mannaminne. Meteorologiskt och politiskt.

Vårt land behöver enas inte söndras. Vi behöver vänlighet inte hat och antagonism. Vår frihet, alla människors lika värde behöver vi slå vakt om tydligt nu, oavsett vilka vi är och varifrån vi kommer – oavsett vilka vi är och varifrån vi kommer – oavsett vilka vi är och varifrån vi kommer.

Det är allvar nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se