Vägskäl

  • Måndag 14 jul 2014 2014-07-14
E-post 0

Efter att lokalpolitikerna i Svalövs kommun protesterat mot beslutet att placera ytterligare 160 flyktingar i den lilla orten Röstånga i Skåne, svarar nu Migrationsverket. Myndigheten menar att även små orter får räkna med att tillfälligt ta emot flyktingar när trycket är högt, som det är just nu från Syrien. Både de styrande och oppositionen i Svalöv har fått nog av Migrationsverket efter att verket för några veckor sedan bestämde sig för att öppna ett andra flyktingboende i den lilla orten Röstånga. De kräver politikerna att antingen så reduceras antalet flyktingar eller att Migrtionsverket stänger ett av flyktingboendena på orten. Migrationsverkets, och därmed regeringen och statens inställning sammanfattas bäst av Mikael Ribbenvik, ställföreträdande chef för sagda myndighet:

– Vi har kommunicerat centralt via Sveriges kommuner och landsting under en lång tid, och vi är tre år in i den här konflikten nu. Vi lämnar fem prognoser varje år, och jag vill be alla kommuner att titta på dem, för där står ju faktiskt hur många vi tror ska komma.

God dag Yxskaft 1. Denna information innebär inte att kommunerna kan dra några slutsatser på hur ”fördelningen” blir. Ribbenviks svar är av sådan kvalitet att han är meriterad att arbeta på Dagens Nyheters ledarredaktion som håller samma låga kvalitet på sina ledarstick så sent som igår.

Att sedan små orter drabbas oftare och hårdare möts med detta svar:

–  Jag förstår också att om det blir två boenden på samma lilla ort, jag är inte dummare än att jag förstår problemen med det. Samtidigt har vi lagen om offentlig upphandling som dels genom sin sekretess förhindrar oss att berätta, innan man har fått ett tilldelningsbeslut och dels gör att vi inte kan styra var de hamnar, säger Mikael Ribbenvik.

God dag Yxskaft 2: Med huvudet lätt på sned och ”jag förstår om det blir svårt” som enda vettiga svar till medborgarna i Svalövs kommun så måste det till ett mirakel om inte Sverigedemokraterna får egen majoritet, eventuellt med stöd från Svenskarnas Parti, i den här typen av valkretsar. För Svalöv är inte unikt att drabbas av detta vet jag numera. Stockholms innerstad, där den största beredvilligheten att ytterligare sänka tröskeln för invandring, har klarat sig undan hela tiden. Och de få störande moment som ändå romska tiggare utgör i gatubilden motas av ledningen för Stockholms stad bort med inhyrda bevakningsföretag nattetid.

Ribbenvik, och hans chefer på den politiska nivån, har ingen aning om hur primärvård och skola drabbas av detta. De gömmer sig bakom Lagen om Offentlig Upphandling men det skyddet är bara en ren Potemkinkuliss. Det är nämligen Ribbenvik själv som kan styra upphandlingarna genom att lägga till kriterier som närhet till en vård, skola och omsorg av rimlig kvalitet och kanske framför allt se bortom datumet för erhållande av Permanent Uppehållstillstånd då närheten till en dynamisk arbetsmarknad spelar in. Inget av detta kan Svalöv leva upp till men allt detta kan Södermalm, Vasastaden, Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm i Stockholm leva upp till. För att inte tala om Lidingö, Danderyd, Täby och Solna.

Vissa delar av Sverige närmar sig nu snabbt en punkt där jag inte skulle bli förvånad den dag då kommunledningar, i ren desperation, hyr in bussar för att transportera alla dessa arma själar till trappen till Rosenbad för vidare handläggning på plats i Regeringskansliet. Gränsen är faktiskt redan passerad och det är sannolikt bara respekten för vår demokrati som förhindrar att full anarki bryter ut.

Ansvaret för att vi har hamnat i denna situation i Sverige? Det är fleras, allt från Mona Sahlin till Fredrik Reinfeldt som bägge har varit övertygade att det bästa motståndet mot SD är att genomföra förslag som ligger så långt från deras för att inte riskera att motståndaren klistrar SD-märket i pannan på dem själva. Sahlin ivrigt påhejad av hennes forna medarbetare som numera återfinns på Aftonbladets ledarredaktion och Reinfeldt påhejad av Timbro och Svenskt Näringsliv som ser en ökad invandring som ett sätt att kunna dumpa löner. Andra som har ett stort personligt ansvar är tjänstemän som Ribbenvik som mycket väl vet att det går att laborera med LOU som beskrivet. Inte för hans eventuella inkompetens utan för hans attityd. Att lägga huvudet på sned och säga ”Jag vet att ni har det svårt” för att sedan låsa in sig i nästa möte.

Nu är Svalövs kommun kanske först ut att vara så tydliga som de är. Det är bra, de kommer säkert bryta is för många av de andra som står på gränsen till systemkollaps för det är exakt det som vi ser. Hur det kommunala åtagandet, som inte bara är avsett för flyktingarna, nu sakta kollapsar. Och kollapsar primärvård och skola så öppnas dörrar ingen vill ska öppnas. Och då hjälper det inte med ett par ledarredaktioner som säger att rasister är dumma, Reinfeldt och Sahlin som rynkar på näsan åt de som vill börja debattera dagens situation och volymer samt en verksledning för Migrationsverket som med huvudet på sned säger att vi förstår om ni har det svårt. Ribbenviks svar till Svalövs kommun kan bäst likställas som en snorloska i ansiktet på invånarna samtidigt som han ler.

Inser ingen ansvarig att vi närmar oss en allvarlig situation? Ribbenviks attityd idag vittnar om att vi dels har en statsledning som inte begriper någonting samtidigt som snart, faktiskt med riksdagsvalet endast två månader bort, nu står vid ett vägskäl.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se