Alla är vi rasister. Eller inte.

  • Tisdag 19 Aug 2014 2014-08-19
E-post 0

Mitt under en audition kallade en deltagare ”Idol”-juryn för rasister för att de kritiserade hans musik. Det fick Laila Bagge att fullkomligt rasa.

–  Det är lika fult och illa som att kalla någon för svartskalle. Hade inte jag varit halvpalestinier hade jag inte kunnat försvara mig, säger Laila Bagge till Expressen.

Filip Dikmen från Landskrona bad om ursäkt efteråt men menade att

–  När de kritiserade min musik är det som att de sticker en kniv i mitt hjärta. Då tänkte jag bara ”attack” och då sa jag så.

Jag tror vi är rätt många som känner igen oss i situationen. Rasist-kortet spelas ut i alla möjliga, och numera omöjliga, situationer. För Dikmen är detta sannolikt dubbelt pinsamt eftersom detta klipp kommer ligga kvar för evig tid på nätet på ett eller annat sätt. Men hans reptilreflex går inte att ta miste på. En motgång – skrik rasist så får du som du vill. Ingen vill bli kallad för rasist. Själv är jag så trött på det numera. Det går inte att kritisera någon eller något utan att bli kallad för rasist, nazist, antifeminist, medelålders vit miljöförstörande man och andra invektiv. Men en sak har Dikmen nu, får vi hoppas, bidragit med. Att visa hur just ett sådant invektiv har missbrukats, och missbrukas varje dag, in absurdum.

Jag är trött på uttrycket. Jag är trött på hur det kommit att användas. Nu är det nog. Och vet ni vad? Ordet rasist har med sådana som Dikmen, han är definitivt inte ensam ska vi komma ihåg, förlorat sin innebörd. Och det är nog allvarligast av allt. För nu är alla rasister. Eller så är ingen det. Dikmen lämnade något efter sig när han åkte ut från Idol. Han tog bort det sista som fanns kvar ur ordet rasist. Det var sannolikt inte hans tanke men det blev så i alla fall.

Och gissa vilka som är gladast av alla åt detta?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se