Åsa Romson skäms

  • Tisdag 5 Aug 2014 2014-08-05
E-post 0

Miljöpartiets Åsa Romson säger i SR P3 ”Politikerquiz” att hon skäms över den svenska försvarsindustrin. Hon skäms ögonen ur sig. Ledarsidorna.se är inte förvånade över detta. Romson, och Miljöpartiet, har konsekvent drivit en industri- och tillväxtfientlig opinionsbildning så den skam hon känner är inte alls främmande. Åsa Romson skäms över försvarsindustrin och allt det den står för.

Åsa Romson, får gemene man förutsätta, skäms även över företag som Autoliv och Akzo Nobel. Autoliv, som idag är världens största bilsäkerhetskoncern med 40 000 anställda, hade aldrig sett dagens ljus om inte statens innovationsupphandling av sprängmedel och sensorer med riktad verkan givit de spinoffeffekter som idag utgör stommen i krockkuddar. Alla dessa liv som räddats måste Romson skämmas för. Och de arbetstillfällen och skattemedel som finansierar svensk välfärd skäms hon för också om hon skall vara konsekvent. Den globala fordonsindustrin är rörande eniga om att denna innovation hade aldrig kunnat utvecklas inom ramen för bilindustrin då de saknar den forskningskompetensen. En kompetens som bara finns i försvarsindustriklustret.

Åsa Romson skäms dessutom för Bandvagn 121, utvecklad av Stefan Löfvens Hägglunds. En bandvagn som såväl sommar som vintertid räddar liv och är en viktig komponent för räddningstjänsten i den pågående skogsbranden.

Åsa Romson skäms säkert för alla de som har tandimplantat som gör det möjligt för många med dålig tandhälsa att fortfarande äta fast föde. De moderna tandimplantaten är gjorda av keramer som av en händelse är en spinoffeffekt av svensk grundforskning kring aktivt pansar i Bofors utvecklinslaboratorier. Samma laboratorier som utvecklade tidigare nämnda sprängkapslar. Åsa Romson skäms för att dessa, många äldre, fortfarande klarar av att tugga. Och de tandtekniker och andra som arbetar med keramerna idag. Och listan stannar inte där, idag ligger över femtio patent, civilt kommersialiserbara, i startgroparna för att skapa nya jobb. Vissa av dessa patent är inom den av MP omhuldade miljö- och energisektorn. Patent som aldrig hade kunnat finansieras eller utvecklas av andra kluster eftersom kompetens och finansiella medel saknas. Människan har nämligen en tendens att investera rätt kraftigt i möligheterna att slå ihjäl varandra. Vi behöver inte gilla det. Men vi kan förhålla oss till det utan skam och utan hat.

Åsa Romson skäms. Men Ledarsidorna är stolt.

Vi behöver inte gilla den svenska försvars- eller basindustrin men vi måste på något sätt förhålla oss till den. Den skapar jobb, den skapar företag utanför den militära sektorn. Basnäringen skapar energi i form av elektricitet och malm i form av stål, plåt och armeringsjärn som krävs för att bygga alla de järnvägar och byggnader som storstäderna behöver för att växa. För allt detta skäms Åsa Romson.

Men Ledarsidorna.se är stolt.

PS: Om någon ser Åsa Romson kliva in i en bil någon gång kan ni med viss fördel be henne stiga ur. Inte burdust, utan artigt och i all omtanke om hennes mentala hälsa. Hon kommer nämligen annars sätta sig på trettio cm avstånd från en av den svenska försvarsindustrins i särklass internationellt största framgångar någonsin. Gör det. Med omtanke om henne. Så hon slipper skämmas.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se