Avskedspresenten som ingen vill ha

  • Torsdag 21 Aug 2014 2014-08-21
E-post 0

De fyra Alliansledarna skriver en i det närmaste desperat debattartikel på DN Debatt idag. De menar

Vi vill isolera SD. Blir de rödgröna större än alliansen avgår vi. Men vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget. S antyder att partiet vill styra självt, vilket är oärligt mot väljarna. En röst på S, MP, V och SD är en röst för en mycket osäker regeringssituation, skriver de fyra alliansledarna.

Genom detta utspel så har de förvandlat svensk politik till rent trams och funderingar  kring om det inte finns bättre alternativ än demokrati. Det i det närmaste, från Reinfeldt själv får man förmoda, desperata utspelet är ett markant avsteg från svensk demokratisk tradition samtidigt som Reinfeldt själv sannolikt börjar inse vad han dragit igång. Dels den senaste veckan, dels den senaste mandatperioden. En mandatperiod som kantats av näsknäppar där han förlorat i kammaren. 

Vad Fredrik Reinfeldt bäddar för nu är ett extraval. Sverige har fasta mandatperioder så hos oss heter det inte formellt nyval utan vi spränger helt enkelt in ett extraval mellan de ordinarie valen om den parlamentariska situationen kräver det. Och den ser onekligen ut att kräva det om inte artikeln bara är tom luft. För ser vi på de politiska förslagen så ligger många förslag från Socialdemokraterna nära olika partier i riksdagen. Socialdemokratin skulle, om inte Reinfeldts prestige och förmodade piska finnas, kunna regera med hoppande majoriteter och frågan är hur mycket hans piska är värd om Alliansen tvingas sitta i opposition till en socialdemokratisk enpartiregering. Alternativet extraval är nämligen det som inget av partierna utom ett, Sverigedemokraterna, vill se. Det finns bara en vinnare i ett sådant scenario. Sverigedemokraterna och kanske med dem ännu extremare partier.

Fredrik Reinfeldt visar nu vem som styrt och styr hans agerande i praktiken. Det är Sverigedemokraterna. Genom att hela tiden tvingas reagera på deras tillväxt och utspel i rädsla för rasiststämplar och annat och istället för att rätlinjigt ha fört en egen politik samtidigt som han konsekvent låter blockgränsen markera en gräns ingen kan eller får gå över har han begränsat sitt eget manöverutrymme till ett frimärkes storlek. Han inser det sannolikt inte och det ligger i linje med hur hans politiska analysförmåga utvecklats de senaste fyra åren. Han har låtit Sverigedemokraterna skriva om reglerna för svensk demokrati och öppnade idag den dörr som ingen vill öppna. Och han var sannolikt inte medveten om det själv ens.

Nyval. Reinfeldt är slut nu. Helt slut. Och det alternativ han ger oss i avskedspresent är något ingen av de andra partierna vill ha. Och det mest skrämmande är att även det är en reaktion på de han helst av allt vill distansera sig ifråns politik. Sverigedemokraterna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se