Det är synd om Stockholmarna

  • Lördag 16 Aug 2014 2014-08-16
E-post 0

Det finns det i princip inga pengar kvar till nya löften i valrörelsen, enligt Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt. Det beror dels på vikande tillväxt och dels på att kostnaderna för flyktingmottagandet kommer att öka kraftigt enligt rapport från bland annat SR/Ekot. Fredrik Reinfeldt blir därmed den förste partiledare som implicit vitsordar vilken systemkollaps som flyktingmottagandet står inför. Han vädjade om svenska folkets tålamod med det tryck som flyktingmottagandet kommer att innebära och tillade att det nu är lika många som kommer som under Balkankrigen för 20 år sedan.

–      Visa tolerans, manade Reinfeldt.

Det finns dock skäl för Fredrik Reinfeldt att kanske rikta den uppmaningen till hans partikamrat Anna König Jerlemyr. Den senare, och moderaterna i Stockholms Stadshus, upplever det som ”svårt” att behöva ta emot 20 ensamkommande flyktingbarn med kort varsel eftersom det skall dels ordnas boende men även skolgång och vård för dessa arma själar. Stockholm, med sina fem stora sjukhus inom tullarna eller i dess direkta närhet har i allt väsentligt bättre resurser än Västra Å som med sina 120 invånare numera härbärgerar 100 nyanlända flyktingar i Anläggningsboenden. Eller kanske börja fundera lite på hur utvecklingen kan komma att te sig i Ludvika. Dalarnas Tidning rapporterar att Ludvika kommun är åter tagen på sängen av Migrationsverket, som för fjärde gången på ett år tecknat avtal med privat fastighetsägare som för 350-500 kronor/dygn erbjuder asylboende. Brunnsviks folkhögskola är också i fokus. Privatpersoner från Örebro och Malung trycker på hos fastighetsägaren och Migrationsverket om att få öppna upp till 1 000 asylplatser av tomma folkhögskolan då en verksamhet där skulle kunna omsätta upp till en halv miljon kronor per dygn. Men detta är inte hela bilden. Redan idag finns redan 250 nyanlända på Tallmogården i Sunnansjö och 110 på Grangärde Hotell. Om 1 000 anländer till Brunnsvik kommer Ludvika kommun ha 2 nyanlända flyktingar på varje svensk medborgare norr om Sörvik i Ludvika kommun. Ingen vid sina sinnens fulla bruk kommer då kunna känna medlidande med Anna König Jerlemyr för att hon har det jobbigt med 20 nyanlända flyktingbarn.

Den svenska flyktingpolitiken, och kanske främst processen efteråt – migrationen, har gått in i en systemkollaps. Fredrik Reinfeldt är den förste nu att öppet informera väljarna att pengarna i statskassan inte räcker till längre. Det senare är bra. Men han bör även självkritiskt börja granska vägen som tog oss hit eftersom nu kommer – oavsett den vädjan om tolerans han sänder ut – grupper och budgetposter ställas mot varandra. Och kanske börja snegla på de städer och orter som har bättre förutsättningar för mottagande. Med bättre sjukvårds och skolresurser än Västra Å, Ludvika, Ställdalen, Askersund….

Det är synd om Stockholmarna nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se