Fuldans

  • Torsdag 21 Aug 2014 2014-08-21
E-post 0

Stefan Löfven uttalar sig idag om Alliansens utspel från i morse på DN Debatt. Att Alliansen nu förbereder sig för att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Löfven, anser jag, både gör ett bra jobb rent retoriskt men samtidigt faller han i samma trall som Alliansen. Situationen i landet börjar nämligen bli akut vid många av de Anläggningsboenden som drivs i privat regi och med 2 400 nya flyktingar varje vecka så kommer det inte bli bättre. Idag väntar dessutom 11 000 livsöden på kommunplacering efter att de nu fått PUT, permanent uppehållstillstånd, samtidigt som främst moderata kommuner är de som tar emot minst av de som fått PUT. De har fastnat i Anläggningsboenden som ibland visar sämre betingelser för att härbärgera någon än en genomsnittlig svensk ladugård. Djur är skyddade i lagstiftningen, en flykting har inte samma skydd.

När det gäller ABO har kommunerna inget val då Migrationsverket kan hinka ut i småorter runt om i landet. I de orterna, eller valkretsarna, är det relativt ofarligt att stjälpa ut dessa arma livsöden. Att Ställdalen, med sina dryga 500 invånare, har Sverigedemokraterna som största parti med över 35 procent av rösterna som en effekt av att den orten 2012 fick ta emot 230 flyktingar i ett anläggningsboende på hotell Rita. 2012 tog Stockholms stad emot 93 motsvarande flyktingar men med väsentligt kraftfullare primärvårdsresurser och en folkmängd på runt miljonen. Det är inte uteslutet att utöver pris per dygn så styr valkretsarnas vikt var ABO till slut hamnar. Ingen politiker idag vill ha motsvarande relation i det viktiga Stockholms stad. För den som är intresserad kan jag numera rabbla ett femtiotal olika kommuners siffror i sömnen. Och det kommer finnas mer att ta av inom ett par månader när jag samkört olika statistiska urval.

Löfven och Reinfeldt dansar nu en sorgesam dans. Fulast dansar Reinfeldt men Löfven skall inte ha några höga poäng för sitt framförande. Bägge fokuserar på Sverigedemokraterna istället för den situation som nu seglar upp som akut ute i landet. 2 400 traumatiserade flyktingar per vecka, motsträviga kommuner och en brist på bostäder och vårdresurser gör inte detta längre till enbart en fiskal fråga. Likt om du står i Kalahariöknen med 48 Miljarder kronor på fickan och är törstig hjälper inte det dig. Det finns nämligen inget vatten att köpa.

Det som även belastar såväl Löfven som Reinfeldt är valet av regeringspartner. Miljöpartiet aviserar att de vill öppna för ännu större mottagning av invandring, ett program som är i praktiken identiskt med centerpartiets och folkpartiets. Hur någon av statsministerkandidaterna avser lösa den matematiken, med ytterligare kannibalisering av biståndet eller skattehöjningar, är oklart. Bägge skyr frågan som pesten och fokuserar bara på symptomet – Sverigedemokraterna. De inser inte att så länge de skyr frågan som pesten kommer de vara beroende av just dessa manövrar. En rakryggad och ärlig politik, med en problembeskrivning som inte döljer något, kommer ge utdelning. Antingen göra som Miljöpartiet – och öppet gå ut och säga att vi kommer ta emot ännu fler per vecka och att detta skall betalas med höjda bensin- och miljöskatter som slår hårdast i glesbygden som redan idag dessutom tar emot flest eller göra som Centerpartiet och säga samma sak men då skrota allt vad svensk lönemodell och anställningsskydd heter. Alternativet, att försöka hitta andra lösningar på dagens problem är inget som föresvävar någon. Att dansa runt symptomet, Sverigedemokraterna, och fortsätta förminska en 48 Miljardersfråga samt försöka hålla största avstånd till SD duger inte eftersom det inte löser problemet. Stefan Löfven förtjänar kritik för sitt uttalande att han nu vill prata politik istället, den politik som väljarna anser vara viktig. Jag kan lova Stefan Löfven att invandringspolitik är viktig i Landskrona, Ockelbo och Ludvika. Valresultatet från valet till EUP talar om siffror som 15,18 procent, 14,11 procent och 13,3 procent. Siffror som direkt korrelerar mot antalet nyanlända per kommuninnevånare som dumpats utan att fråga först. Förberedelsetiden har varit några dagar i sämsta fall viket blir ännu tydligare om vi ser i detalj på valkretsarna inom kommunerna. Där kan det plötsligt skilja rätt rejält, vissa kommundelar visar upp siffror på runt tio procent, andra på en bra bit över 30. Och var tror ni då ABO:et är beläget när jag nu beskrivit  detta? Gissa, det borde inte vara så svårt.

Inte ens för Stefan Löfven. I Sollefteå, inte långt från hans uppväxtort Ådalen, kan SD numera stoltsera med att vara näst största parti. En socialdemokratisk total dominans med nära 50 procent av rösterna men med ett SD strax under 10 och som tredubblats på en mandatperiod. Det borde tjäna som väckarklocka men staben har nog petat in duktigt med fetvadd i öronen på honom.

Dessa väljares oro och missnöje kan orimligen vara mindre värt än andra. Och varför jag drog upp siffrorna? I alla dessa kommuner kommer SD, om de håller i sig, kunna ikläda sig rollen som näst största parti och därmed kunna bli oppositionsledande med oppositionsrådsposten. I många fall minst en halvtidsarvoderad politiker med allt vad det innebär i massmedial täckning.

Hade detta varit ”Let´s dance” hade båda statsministerkandidaterna fått respass efter första respektive andra avsnittet. De dansar en sorgesam dans nu, fulast dansar dock statsministern men vad hjälper det oss väljare när alternativet dansar nästan lika illa kring en fråga som blir mer och mer akut. En statsministerkandidat bör förhålla sig till ett politiskt problem, inte en motståndare han avskyr. Ingen av dem lyckas något vidare med detta. På samma sätt som en finansministerkandidat alltid skall rusta för sämsta tänkbara ekonomiska utfall. Det lyckas vare sig Anders Borg eller Magdalena Andersson, som är nästa par ut, speciellt väl med när de aktivt försöker förminska problemet trots att de inte har något annat underlag än Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen har.

Adressera politiken nu och sluta dansa. Det är bara sorgligt att skåda. Det är allvar nu. Ute i landet är det på riktigt.

Let´s dance.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se