Gamechanger

  • Torsdag 14 Aug 2014 2014-08-14
E-post 0

Stefan Löfvén presenterade i dag Margot Wallströms återkomst i svensk inrikespolitik. Han ville inte avslöja vilken ministerpost hon kan tänkas få i en kommande regering, men sa att hon varit ett viktigt bollplank i miljö, jämställdhet och internationella frågor rapporterar flera medier. Ett taktiskt och offensivt drag av Löfven nu när Socialdemokraterna står och stampar och blir det miljöfrågorna så kommer Miljöpartiets språkrör gå i toppspinn. Wallströms största bidrag till politiken har varit just inom detta område. Men. Wallströms egen kommentar är inte helt sanningsenlig:

– Jag vill inte spekulera eller gå runt och önska mig ministerposter. Först och främst ska vi vinna valet, säger Margot Wallström.

Nej. Hon har tidigare under våren markerat att det är en annan post hon helst vill ha. Utrikesministerposten. Att hon nu tonar ner detta är sannolikt en effekt av att Löfven inte vill ha tre personer – Urban Ahlin, Carin Jämtin och Margot Wallström – som interna konkurrenter. Samtidigt som Ledarsidorna.se bejakar detta taktiskt skickliga drag – det ökar den miljöpolitiska och utrikespolitiska tyngden – så skaver det lite att Wallström så lätt kan ta plats i en ministär. Hon har en historia att sedan mer än ett decennium nekat varje propå att delta i det socialdemokratiska partiarbetet och att först nu, när det vankas fina titlar med låg arbetsinsats, så passar det.

Ledarsidorna.se ser dock positivt på händelseutvecklingen. Wallström kan mycket väl bli den ”game-changer” som socialdemokratin behöver för att ta tillbaka initiativet och samtidigt med viss tydlighet visa Miljöpartiet vem som bestämmer hur rummet skall möbleras. Med Wallström på miljöområdet så har socialdemokratin tagit initiativet i svensk politik.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.