Börja för spelet!

  • Fredag 8 Aug 2014 2014-08-08
E-post 0

Nyheten om att Miljöpartiet ställer som krav i en regeringsförhandling om att beställningarna av ubåten A 26 ska rivas upp slog sannolikt ned som en ovälkommen bomb på Sveavägen 68 igår. Miljöpartiet flyttar fram positionerna steg för steg inför valet stärkta av framgångarna i valet till Europaparlamentet och sannolikt även en del interna undersökningar. Socialdemokraterna, som i bred överenskommelse med Alliansen, beslutade att beställa ubåtarna är pressade nu. Något annat vore lögn att säga och undfallenheten och oförmågan att på samma sätt slå ner pålarna är lika väntat som ett tecken på ängslan. Ängslan för att en tredje mandatperiod i rad stå utanför Rosenbad och det är just detta som Miljöpartiet spelar på men även börja mobilisera den rätt högljudda pacifistiska gruppering som finns inom S.

Just denna passivitet är något som de två statsbärande partierna har gemensamt i ett annat politikområde. Invandring och migrationspolitiken. Passiviteten och oförmågan att komma med andra alternativ än att bara vara tvärtemot Sverigedemokraterna har försatt såväl Socialdemokrater som Moderater i ett förlorarhål på sikt. Att göra sig själva till åskådare utan att försöka komma tillrätta med dagens situation har lämnat fältet helt fritt för Sverigedemokraterna att sätta agenda och problemformulering samt extremerna på andra kanten – C, MP och F! – sätta bilden av vilka alternativ som finns. Fri invandring med omfattande undantag i regelverken.

Det är dags nu. Det är dags för socialdemokratin att sätta ner pålarna mot MP i fler och fler frågor. Inte bara försvarsmaterielfrågorna utan även andra politikområden. Att leva vidare på ängsliga 30 procent utan att tydligt sätta ner pålarna både mot höger och mot vänster kommer bara två partier tjäna på i längden, eventuellt tre. SD, MP och eventuellt V med sitt vinstmotstånd i välfärden. Att sitta på åskådarplats när matchen börjat nere på plan brukar aldrig leda till att man har initiativet i spelföringen. Och just nu, så länge inte kvartetten Löfven – Jämtin – Andersson och Damberg förmår slå ner pålarna så är det dessvärre Miljöpartiet som för spelet.

Dags att komma ner från läktaren nu. Det är dags att visa var skåpet ska stå. Just nu känns det som om det är Miljöpartiet som möblerar rummet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se