Nervöst

  • Söndag 3 aug 2014 2014-08-03
E-post 0

Det är nervöst nu. I morgon är de flesta politiska tjänstemän tillbaka från semestrarna i kampanjstaberna och senast om en vecka har alla som söker ett förtroende på riksnivå pallrat sig åter till Stockholm för en sex veckor lång valspurt. Nyheten häromdagen att såväl Socialdemokrater som Moderater tidigarelagt en del utspel med upp till en månad är inget att förvånas över. Supervalåret, denna supersommar, har nämligen inte utvecklats som valstrategerna planerat inför. Almedalen kom att sätta tonen med allt det hat som då kom upp till ytan och all extremism som nu dominerar debatten. Det politiska mittfältet är trist och tråkigt, det är i extremerna som nyhetsjournalisterna finner näring. Och det är där som även mittfältspartier som socialdemokraterna ibland tar ett spadtag för att kunna få åtminstone en liten rubrik.

Veronica Palm, ordförande i Stockholms AK, och ordinarie ledamot i socialdemokraternas Verkställande Utskott är en av dessa, dessa absolut mäktigaste i arbetarrörelsen. Veronica Palm gav Athena Farrokhzads hatiska sommarprogram i SR / P1 tummen upp på Twitter.

Skärmavbild 2014-08-03 kl. 14.19.49

Ett program som hyllade det politiska våldet från vänstern. Ett extremt politiskt program där Farrokhzads snedvridna syn på demokrati och samhällsbygge gick ut till miljoner lyssnare utan moderation. Veronica Palm, en av de socialdemokrater som tydligast aspirerar, ja – till och med ser den som självklar, på en ministerpost i Stefan Löfvens eventuella regering ställer sig bakom en poets förvirrade våldsbejakande retorik. Oacceptabelt och sanslöst dåligt omdöme av Palm vilket enligt Ledarsidorna.se direkt diskvalificerar henne från att få den efterlängtade ministerposten. Hon kan, med viss fördel, fortsätta springa runt i Riksdagen tillsammans med övriga i gapvänstern med denna typ av utspel. Av ansvarstagande ministrar krävs andra kvaliteter och om det var för att få fler medelklassväljare i storstäderna, de som lättast byter block, som hon trodde att hon skulle attrahera genom att ställa sig i försvar för det politiska våldet så trodde hon fel. Hon har givit moderaternas kampanjstab en extra gåva som, enligt säkra källor, de inte kommer lämna outnyttjad. Moderaterna kommer nämligen ånyo gå in i en personfixerad kampanj vilket Katrine Kielos påminner oss om idag och där de inte lyckas slå hål på Stefan Löfven kommer de definitivt lyckas med att lyfta fram ministerpretendenten Veronica Palm som representant för en hysterisk gap-vänster som gillar politiskt våld. Sen är saken biff helt enkelt, i varje fall i det strategiskt viktiga Stockholm Stad där Palm nu ser ut att, som distriktsordförande, leda socialdemokraterna till ett tredje katastrofval i rad. Siffrorna från EUP-valet torde givit vem som helst utom Palm signalen att det är dags att göra något annat men hon väljer som sagt en annan väg. Gapvänsterns.

För det är nervöst nu, även Jimmie Åkesson – som ser ut att gå framåt rejält i valet 2014 – är nervösa. De kan komma att bli av med sin vågmästarroll givet att vi ser på svensk politik som en med två tydliga block där det enda alternativet till Alliansen är ett rödgröntrosa block. Och även Ledarsidorna.se känner av detta. Det finns en nervositet att Stefan Löfven, om han inte lyckas bryta upp blocken, tvingas sälja ut stora delar av den egna politiken till förmån för extremer som Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. Miljöpartiet, som ständigt baktalar den svenska basnäringen och sprider rykten om att Sveriges Lantbruksuniversitets forskare är köpta av livsmedelsjättar utan att kunna leda det i bevis. Och det är inte vem som helst som sprider dessa rykten heller utan ett av språkrören, Åsa Romson, som i Almedalen lät omvärlden förstå att hon minsann hatar den vite svenske medelålders mannen mest av alla. Mer än till och med Gudrun Schyman. Även Romson räknar kallt med en ministertaburett granne med Palm. Gapvänster. Som motvikt till Sverigedemokrater? Sannolikt inte så lyckat om det är ansvarskänsla i dialogen med storstadsväljarna som Stefan Löfven vill förmedla.

Om nu det parlamentariska läget skulle bli för svårt att lösa efter det att talmannen eventuellt givit Löfven i uppdrag att bilda regering är det Ledarsidorna.se bestämda uppfattning att Löfven bör gå tillbaka till talmannen och meddela att socialdemokratin hellre avstår från makten än att sätta sig i en regering där alltför mycket av den egna politiken varit tvunget att säljas ut till förmån för främst Miljöpartister. Det skulle sannolikt till och med vara att visa styrka än mer och sikta på 2018 istället. Frågan är bara om Löfven kan stå emot sitt VU där. För det är inte bara Palm som är sugen på att bli minister, även Mikael Damberg är beredd att göra rätt stora offer för att få förmånen att ha titeln ”minister” på visitkortet. Och det finns fler ändå som är beredda att sälja ut rätt mycket vilket, om så blir fallet, blir socialdemokratins dödsstöt eftersom sådana som jag skulle lämna partiet i något som kan liknas vredesmod.

Ledarsidorna.se vill bara se en regering. En rakt igenom socialdemokratisk regering med ansvarstagande ministrar som inte faller i gapvänsterns fälla och som söker stöd i fråga för fråga i riksdagen. Med hoppande majoriteter om så krävs. Det borgar för en stabil politik något till vänster om mitten och skyddar oss från extremerna som Miljöpartiets industri-, gles- och jordbrukspolitik.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se