Nu kom notan

  • Söndag 17 Aug 2014 2014-08-17
E-post 0

Det växande flyktingmottagandet är den största samhällsförändring som Sverige står inför. Ändå är det en icke-fråga i debatten skriver Anna Dahlberg, Expressen, dagen efter Fredrik Reinfeldts sommartal. När Migrationsverket skrev upp prognosen i somras till 80 000 asylsökande i år renderade det en notis på några rader i Dagens Nyheter. Migrationsminister Tobias Billström (M) syns knappt till längre efter att han av socialdemokraternas främsta ”mud-slingers” fått Sverigedemokrat- och rasiststämpeln påklistrad på sig efter att ha varit bekymrad om ”volymerna” för ett år sedan. Avgångskraven från gapvänstern haglade tätt men nu står vi där vi står. Migrationsverket, en enskild myndighet, aviserar att de behöver en budgetförstärkning i nivå med hela statens kulturbudget per år under nästa mandatperiod samtidigt som de konstaterar att Sverige från 2017 inte längre har en reglerad invandring om prognoserna står sig.

Tomas Ramberg, Sveriges Radios normalt sett skicklige politiske reporter, är hopplöst efter i analyserna. Han menar att Reinfeldt tar en risk genom att ta upp frågan men Ramberg kan orimligen då ha läst Migrationsverkets prognos från i juli. Det är skräckläsning från början till slut för nästa mandatperiods Stats-, finans- samt migrationsminister. Svårpeneterad, som allt annat underlag från denna myndighet, men med en slutsumma som hisnar. Anslagskrediten är slut i oktober. Tomt i plånboken. Och regeringens reserv, som de förfogar över i akuta skeden, räcker inte till samtidigt som prognosen talar sitt tydliga språk. Reformutrymmet för nästa mandatperiod är, om Sverige skall fortsätta den inslagna vägen, uppätet. Det kommer inte finnas en krona till vare sig försvar, bostäder eller pensioner. Än mindre till skol- och utbildningssatsningar. Så bistert är läget och att Ramberg missat detta ger bilden av en journalist som passerat sin topp. Reinfeldt hade inget val längre. Verkligheten kom ikapp och den eftersläpning som finns i beslut slog igenom denna rekordsommar. Även OM Sverige skulle kraftigt strama åt regelverket så skulle det ta år innan den regleringen slår igenom. Vi står där vi står. Nu kommer notan. Margit Silberstein, SVT, är dock väsentligt mer senior i analys och landar sannolikt så rätt man kan landa.

Men det finns några som gnuggar händerna av förtjusning nu. I St Olof, Ystad, så rapporterar Ystads Allehanda att ännu ett flyktingboende kan vara på väg att etableras i kommunen. Det är den nya ägaren till det före detta äldreboendet Skogsgläntan i Sankt Olof som har planer på att ta emot flyktingar. Den nya ägaren aviserar en ”förtätning” av platserna för att kunna ta emot fler. Att detta är en lukrativ affär vittnar kastet i planerna om, så sent som i februari var tanken att byggnaderna skulle härbärgera ett trygghetsboende för personer över 70 år. Mammons makt där grupper ställs mot grupper råder. Lägg där till planerna på att bygga om den anrika kursgården Brunnsvik, arbetarrörelsens vagga, till ABO för 1 000 nyanlända.

Statsministern hade inget val till slut. Gamla beslut slår nu igenom och nu kom notan. Statsministern gjorde detta för att han var nöd tvungen då beredningen av en utökad anslagskredit till Migrationsverket måste påbörjas nu och inte kan vänta tills en ny regering tillträtt. Hade han mörkat detta hade det föranlett en prickning i KU samt att situationen blivit etter värre.

Nu kom notan. Och en och annan, de privata entreprenörerna som driver och förtätar ABO-boenden, gnuggar nu händerna av förtjusning. De är de enda som faktiskt tjänar på statsministerns och regeringens handlag.

 

Övrigt: DN hyllar, inte oväntat, statsministern. Och Aftonbladet? De missar debatten och budgethålet, att en enskild myndighet behöver en hel kulturbudget till per år, helt och kritiserar statsministern för att inte vara tillräckligt feministisk i sitt sommartal. Varför är jag inte förvånad längre.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se