Politisk Bolibompa

  • Tisdag 5 Aug 2014 2014-08-05
E-post 0

Sveriges Radio har nu programserinen ”Politikerquiz med partiledarna” och ett test där läsarna (eller lyssnarna) får göra ett test om vilket politiskt djur som passar bäst. Aftonbladet är inte sämre utan har sedan lång tid tillbaka det som påstås vara den bästa hjälpen för väljaren att hitta rätt, Sveriges bästa valtest som påstås matcha väljaren bäst av alla till att kunna välja parti och kandidat. Anslaget i Aftonbladets test är någorlunda seriöst men Sveriges Radio har lyckats prestera ett test med infantilt språk som kanske bättre passar Hajk eller Bolibompa men något har dessa gemensamt. De har ett synsätt som är skrämmande på demokratin. Väljaren som infantil varelse som bara kan göra sina val via konsumenttestsliknande frågor. Politik har av media degraderats till en marknad av snabbrörliga konsumenter där politik blivit en handelsvara och inte en grundidé hur vi skall få samhället, vårt gemensamma, att utvecklas.

Skärmavbild 2014-08-05 kl. 13.59.31

Just detta synsätt på politik kom jag för första gången i kontakt med i valrörelsen 2010. En av socialdemokraternas högsta företrädare, ja – han är kvar i den absoluta partitoppen – åkte runt i Stockholms Län och serverade spreadsheets som alla andades samma grundbudskap. Väljaren är en konsument av åsikter, mindre av en tänkande och resonerande varelse var det implicita budskapet. Detta synsätt tycks ha ätit sig in i samhällsredaktionerna sedan dess. Tester skall hjälpa väljaren framåt, inte dialog. Eller så här: Tester och tecknade djur skall hjälpa politiker till makten och har föga med väljardialog – det som kallas demokrati – att göra.

Skärmavbild 2014-08-05 kl. 14.17.20

Att Aftonbladet, med sin rätt ojämna samhällsredaktion och sin ägarna Schibstedt går i denna typ av position är naturligt. Det finns inga skäl att begära mer av dem men av Public Service, som Sveriges Radio, borde licensbetalarna kunna kräva mer än vad de levererar. Ett politiskt Bolimpompa för retarderade. En granskning av politiken, ett grävande och en utmanande journalistik eftersom många väljare nu börjar utvecklas i en annan riktning än att vara bara konsument. Extrempartiernas utveckling tyder på en hunger på ideologier och tydliga samhällsbilder, inte vilken tecknad hund eller säl de är. Dessutom finansierat av skattemedel.

Av Aftonbladet, DN med flera finns inga skäl att förvänta sig mer men av Sveriges Radio finns det starka argument för att ifrågasätta om de verkligen fullgör sitt uppdrag. Istället för att vara en viktig del i folkbildningen så landar de i att vara ett politikens Bolibompa. Och gör därmed backen ner mot demokratins slut något brantare och något snabbare.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se