Slå ner pålarna. En gång för alla.

  • Söndag 10 Aug 2014 2014-08-10
E-post 0

Förföljelsen av kristna i norra Irak har drivit en hel folkgrupp på flykt. IS, Islamiska Staten, halshugger numera barn som ett led i sitt missionsarbete vilket gör att Under de senaste dygnen har över 100 000 människor lämnat sina hem i skräck för den extrema milisgruppen. Migrationsverket förbereder sig för en ny flyktingvåg under hösten. Samtidigt med detta ser vi hur ministerpretendenten och den socialdemokratiske riksdagsledamoten Veronica Palm står på Sergels Torg i Stockholm och lovar den palestinska diasporan Jerusalem åter som huvudstad i en palestinsk enhetsstat. Inte Östra Jerusalem, vilket är Socialdemokraternas officiella linje, utan hela Jerusalem.

Skärmavbild 2014-08-10 kl. 16.50.21

Nu är Palm inte vem som helst, hon är ordförande i Stockholms Stads arbetarekommun, talesperson i bostadsfrågor samt ordinarie ledamot i socialdemokraternas Verkställande Utskott varför hennes ord väger mycket tungt. Trots att hon ansvarat för att socialdemokraterna i Stockholms stad nu backat tre val i rad. I det senaste valet, till EU-parlamentet, lyckade S inte ens vara näst störst utan fick se sig omsprungna av det traditionella stödhjulet Miljöpartiet. Att just Stockholms Arbetarekommun har en något annorlunda relation med de mer extrema uttolkningarna av islam är ingen nyhet. Turerna runt den numera avgångne Omar Mustafa har inte glömts bort och den senares tystnad, tillsammans med kända svenska islamister som Rashid Musa, om situationen för kristna i Irak kan tolkas som tyst medgivande. För dessa strömningar finns i den muslimska diasporan, något annat går inte att påstå. Och de har tagit plats i socialdemokratin.

Socialdemokraten Omar Omeirat, Filipstad, har bland annat lagt ut IS officiella flagga och tagit tydligt parti för IS.

Skärmavbild 2014-08-10 kl. 17.04.42

Efter att ha kallat judar för ”judesvin” så har han lämnat partiet men socialdemokratins oförmåga att slå ner pålarna till alla dessa –ismer förtjänar kritik. Stark kritik. Inte nog med att såväl Miljöpartiets som Feministiskt Initiativs mer huvudlösa och oansvariga politik kammas medhårs eller möts av ängslig tystnad, ordföranden i Filipstads Arbetarekommun, Åsa Hååkman Feldt, sätter ord på denna ängslan:

–  “Jag hade samtal med Omar och de samtalen resulterade i att han förstått att det här inte var bra. Han ber om ursäkt och har nu själv valt att kliva av uppdraget.”

”Samtal”. ”Inte var bra”.  Var det allt vi förmådde? Kring tydliga ställningstaganden där politiskt våld bejakas, etnisk rensning är bara ett politiskt verktyg och ”judesvin” tillhör vardagsvokabulären. Veronica Palms uttalanden på Sergels Torg blir därmed logiska. Den ängsliga flirten med –ismerna är numera en del av socialdemokratins vardag och inre liv vilket har lett till en situation där vi okritiskt släppt fram krafter som står rent antidemokratiska fundamentalistiska krafter nära.

Slå ner pålarna nu Stefan Löfven. Slå ner pålarna i partiet mot alla dessa krafter och markera hårt mot sidoorganisationen Tro och Solidaritet, som har en oroväckande tendens att ständigt hamna i ganska extrema sammanhang, att de bör noga tänka igenom sina sällskap. Och linda en rulle tejp runt huvudet på Veronica Palm om det nu är så att hon är en av dina ministerkandidater. Att stå på Sergels Torg och utlova ett Jerusalem som huvudstad i en palestinsk enhetsstat är inte socialdemokratisk politik. Vi tror på, och arbetar för, en tvåstatslösning där ÖSTRA JERUSALEM utgör den palestinska huvudstaden.

Slår du inte ner pålarna nu, Stefan Löfven, kan inga dörrknackningar i världen och inga sommartal heller rädda socialdemokratin i långa loppet och när är inte ett bättre tillfälle att göra det än under en valrörelse? Det är nu signalvärdet är som starkast. Det är nu du ska markera vad Socialdemokratin står för. Slå ner pålarna nu. Once and for all.

I varje fall om du vill gå till historien som han som räddade socialdemokratin och blev vår generations landsfader. Annars? Om du inte vill det? Skit i det, det kommer säkert andra krafter i vårt ställe i så fall. Frågan är bara vilka.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.