Tankar om opinionsbildning

  • Måndag 18 aug 2014 2014-08-18
E-post 0

Dagens Arena glimtar till i debatten och lyckas med något som få vänsterdebattörer och ledarsidor orkar. De anlägger moteld mot Fredrik Reinfeldts tal på Norrmalmstorg om flyktingpolitiken. Marcus Priftis, en ny röst, pekar på det faktum att Alliansen sänkt skatterna med 140 MDR SEK och att det är orimligt att ställa flyktingmottagande mot satsningar i välfärden. Det finns en poäng i detta. I övrigt på vänstersidan är det annars klent. Politisms Eric Rosén framträdde i Studio Ett och gjorde en slät figur vid sidan av en lika slät PM Nilsson från SvD. Rosén ansåg att det bara var att höja skatterna eftersom det var så lite pengar det var frågan om. Ledarsidorna.se har inga begrepp om vad Rosén har för inkomst men Migrationsverkets åtagande kostar 35 MDR SEK per år vilket ligger exakt mellan budgetposterna för bistånd och försvarsmakt. 35 MDR SEK är fruktansvärt mycket pengar i varje normalt funtad hjärna och är då bara de initiala – direkta – kostnaderna. De som uppstår efter är inte med och här pekar nationalekonomen Tino Sanandijaj på att även senare i livet så arbetar utlandsfödda mindre än övriga. Myten om den lönsamma invandringen, i det korta perspektivet, urholkas allt mer.

Det kan vara en förklaringsmodell varför den ledarredaktion som sagt sig stå främst i ledet nu sedan i våras mer eller mindre kapitulerat helt vartefter verkligheten gör sig påmind. Aftonbladets Anders Lindberg kan sägas vara representativ för hur de reagerar. Lindberg tycks vara helt omedveten om diskussionerna på sociala medier och även hur såväl Jonas Sjöstedt kommenterar Reinfeldts sommartal som att Studio Ett ägnar 17 minuter åt detta i valspurtens inledning. 17 minuter i Studio ett är en evighet och en markering om att detta är viktigt. Aftonbladet, som genom hela mandatperioden sett sig som den generösa invandringspolitikens främste försvarare talar – när ämnet är som hetast – istället om skolan. Ett politikområde där regeringsalternativen nu är inne i en budgivningscirkus av sällan skådat slag och där Tomas Ramberg, SR, för en tid sedan konstaterade att det föreligger inga större skillnader mellan huvudalternativen. De vill samma sak.

I denna fråga kliver i varje fall den modige Anders Lindberg ut och slår ner pålarna. I en fråga alla där alla i praktiken är överens. Hopplöst efter sin tid och hopplöst vid sidan av debatten vilket kanske blev tydligast när Reinfeldts tal hölls. Alla ledarredaktioner värda namnet reagerade på statsministerns tal om flyktingar emedan Somar al Naher, Lindbergs kollega, fokuserade vid att det var för lite feminism i talet. Inte en rad om flyktingmottagning. Alls. När nu valspurten inletts så är alla ledarredaktioner ute ur startblocken utom en. Aftonbladet är fortfarande kvar i omklädningsrummet och tror att de kan skapa en konflikt som kan överskugga den enda fråga som verkligen har sprängkraft i sig med en fråga om skolan där ingen egentlig konflikt finns. Vore jag ägare till Aftonbladet, med en seriös ambition att bli opinionsledande, skulle jag dagen efter valet ta mig en allvarlig funderare på ledarredaktionens sammansättning. Det går inte att bygga en redaktion kring Wennemo, Kielos och Franchell. Det måste finnas fler på den nivån för att kunna sätta agendan.

För detta är en fråga som skär genom samhället. Kanske inte kvarteren runt redaktionerna eller de välmående villaförorter där Lindberg annars lever. Om vi ser till hur det ser ut ute i landet så vittnar nu bland annat Dalademokraten hur flyktingmottagandet påverkar välfärden. Korta omställningstider vid ABO:er samt att nyanlända har ett större vårdbehov gör att svenskfödda får se sig tillbakaflyttade i kön. Problemet är med andra ord inte fiskalt bara som Politisms Eric Rosén tycks tro. Om det bara var en fråga om pengar vore det sannolikt enkelt att lösa men nu är det faktiskt en fråga om läkare, tandläkare och annan personal som skall rekryteras in med kort varsel. Personer som inte finns, ens på pappret. Något inte heller statsministern tycks begripa. För att klara av ett ökat mottagande de närmaste åren måste vi få tag i alla de personer som skall säkerställa deras hälsa. Vi måste även skaka fram boenden och då boenden på de orter det finns en arbetsmarknad och en adekvat välfärd. Det låter sig inte göras i en handvändning, det tar sju år att skaka fram en enda läkare. En läkare som inte ens vi vet var han finns idag.

Ledarredaktionerna borde adressera just dessa frågor. Hur i hela friden vi skall få ihop det här nu med de hål som blottats i mottagandet. Hur skall välfärden klara av sina åtaganden. SvD och DN försöker någotsånär, även Dagens Arena är på banan men sämst i klassen är för dagen Aftonbladet som inte alls verkar vilja vara närvarande i debatten. De fokuserar på icke frågor och frågan är när de skall upprepa ledarsticket från den 15 december i fjol genom att lägga upp ett recept på vegetariska revbensspjäll.

Dagens ledarredaktioner antingen kämpar för att fortfarande kunna ha en legitimitet eller så har de spelat ut sin roll. Opinionsbildningen sker idag någon annan stans och frågan är hur länge ägare som Bonnier, Schibstedt med flera kan kosta på sig att bemanna redaktioner med personer som driver icke-frågor där alla är överens eller ägnar dagarna att lägga ut recept på vegetariska revbensspjäll. Allt medan välfärden dukar under och samhällen slits sönder.

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se