Den homofobiske talmannen

  • Torsdag 25 sep 2014 2014-09-25
E-post 0

Normalt skall man hålla sig för god för att reagera på spekulationer i den form av politiskt vakum som nu råder men en tidningsuppgift i Aftonbladet är så pass graverande att jag nu tvingas till att göra ett undantag från dels denna princip, dels partilojaliteten som på något sätt måste råda i detta vakuum. Nyheten slår mot en så grundläggande värdering att jag inte, om jag ska se mig själv, och den samlade HBT-rörelsen, i ansiktet någonsin igen, låta detta passera utan måste reagera. Susanne Eberstein (S) väntas bli riksdagens nya talman. Som politiker har hon ifrågasatt homoföräldrars rätt att adoptera.

–  Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel

sa hon tidigare.

Talmansposten är bara en av flera pusselbitar som nu Stefan Löfven försöker lägga och han har fler parametrar att ta hänsyn till. Senioritetshänsyn, regioner och särintressen i partiet skall ha sin beskärda del och det kan jag ha respekt för. Men. Att utse en talman är inte att utse vem som helst. Talmannen är i statsordningen numer två efter kungen och formellt sett statsministerns överordnade. Statsministern är nummer tre.

Ebersteins uttalande, i och för sig femton år gammalt, är dock remarkabelt och är så långt från min familjetradition – min mor är som bekant Barbro Westerholm – som man överhuvudtaget kan placera sig. Min mor, och min familj, har aldrig förstått hur man kan diskriminera och se ner på andras kärlek till varandra och i Ebersteins fall, förneka ett älskande par barn. Bara för att det kommer ett kön emellan.

Med detta vill jag kraftigt varna Stefan Löfven för utnämningen av Eberstein till talman. Att jag över huvud taget publicerar detta inlägg är en markering jag hade hoppats slippa men detta är så pass allvarligt i grunden. För mig och många andra. Eberstein går emot hela den idétradition som min mor, min far och hela min familj, slagits och dessvärre fortfarande måste slåss för. Att hon skulle bli nummer två i statsordningen kommer vara mycket svårt för mig att svälja och utmanar min partipolitiska övertygelse i grunden.

Enda sättet för mig att överhuvudtaget kunna till nöds acceptera Eberstein som talman är att hon ber hela den samlade HBTQ-rörelsen om en förbehållslös ursäkt. En total pudel. Uteblir den, då är utnämningen annars av stor skada för det som eventuellt blir kvar av partiet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se