Den vackra sidan av demokrati

  • Fredag 12 Sep 2014 2014-09-12
E-post 0

Rinkeby. De senaste dygnen har mediebilden av denna stadsdel präglats av bil-barbecue stenkastning mot polis- och brandväsende. Rinkeby – hela Sveriges sinnebild vid sidan av Rosengård och några till av miljonprogram och segregering. Detta Rinkeby som hyser några av de mest braskande rubrikerna om oroligheter genom åren men som genom min dotter, som dessutom bott i Stockholms mer ”hippa” delar under sin uppväxt brukar klassa Rinkeby som

”Mer Södermalm än vad Södermalm tror sig vara och någonsin kommer kunna leva upp till. Där bor bara “wannabees” numera. Sådana som tror de är något”.

Bohemiskt, mångkulturellt och faktiskt tillåtande, trots mediabilden. Men en ganska egen del av Sverige. Min dotter och hennes sambo flyttade dit för ett och ett halvt år sedan då de helt plötsligt fick se sig först i en intern bostadskö en av dem ställde sig i för många år sedan. Istället för att hoppa mellan dyra andrahandslägenheter eller belåna sig upp över öronen för tid och evighet trotsade de sina egna och andras fördomar och flyttade till Rinkeby. De kommer aldrig flytta därifrån nu. De trivs och utgör, tillsammans med alla andra i Rinkeby, en av många färgklickar. Hembygdskänslan är enorm och jag själv har bara upplevt den på mindre bruksorter.

På söndag är det val och hela hyreshuset skall, på min dotters och svärsons initiativ, göra gemensam sak med att gå och rösta. För ganska många är det första gången, trots att de haft svenskt medborgarskap över flera val. De har kommit överens om att gå gemensamt till röstlokalen och knacka på varje lägenhetsdörr för att mobilisera. Oaktat vad preferenserna ligger – min dotter och svärson lägger ingen aspekt i det – så vill de genomföra en gemensam aktion för att hävda rätten till fria val genom att utnyttja den. Och göra något som ytterligare stärker sammanhållningen i huset – en sammanhållning som trotsar kulturella och etniska gränser.

 

Jag är stolt. Jag är sällan stolt över andras prestation men i det här fallet är jag oerhört stolt över min dotter och svärson. På söndag är det val. Ett val där kanske några till röstar som aldrig kunnat eller känt till hur det är att rösta förut.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.