“Det går alltid bra för oss”

  • Fredag 26 Sep 2014 2014-09-26
E-post 0

Stefan Löfven går vidare med regeringsbildningen och vi kan redan nu se ett preludium till det kaos som väntar. Ett kaos som naturligtvis spelas ner så mycket som möjligt av Stefan Löfven själv då det inte ligger i hans intresse att ge ett svagt intryck och att han är den svagaste regeringsbildaren sedan Ola Ullstens övergångsministär. Varför det kommer bli så kommer vara uppenbart nästa vecka är när riksdagen skall votera om valet av statsminister.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har redan aviserat att vänsterpartiet kommer lägga ner sina röster i den voteringen vilket kommer göra att de som röstar för, S och MP, är mindre än den samlade återstoden av det en gång så mäktiga Alliansen. Detta är ett varningsskott tämligen nära Stefan Löfvens öra.

Stefan Löfven kommer inte falla vid denna votering, det är heller inte rimligt att anta att Löfven inte kommer få igenom höstbudgeten men det kommer ske under tämligen mycket arbete och stora eftergifter. Vi skall dessutom ha klart för oss att Alliansen kommer göra allt för att sätta käppar i hjulet för Löfven när den skall utskottsbehandlas i riksdagen då vi själva under förra mandatperioden valde att lyfta ut och rösta ner delar av Alliansens budget. Detta var ett klart avsteg från praxis och jag kommer bli besviken om vi nu börjar yla som stuckna grisar när vi utsätts för samma behandling. Det var vi som ändrade praxis och vi kommer nu få betala priset för detta.

Men. Något samlat motstånd kommer vi inte se på den här sidan vårbudgeten. Alliansen måste slicka såren och moderaterna måste välja en ny partiledare men när det väl skett så kommer det bli annat ljud i skällan. Om Alliansen i samband med vårpropositionen lägger en gemensam budget och vänsterpartiet ånyo lägger ner sina röster för att de fått för dålig utdelning så behöver Löfven SD röster för att kunna regera vidare. Det kommer inte hända och om både SD och V lägger ner sina röster så hamnar Löfven i ett läge där hans tilläggsbudget faller och Alliansens vinner. Han kan då välja ett av två alternativ:

  • A)   Administrera en Alliansbudget, med allt vad det innebär.
  • B)   Utlysa extraval till riksdagen vilket då måste hållas inom tre månader.

Inget av alternativen är speciellt attraktivt, framför allt inte extraval då våra processer och ledtider för att kunna skapa en ny valplattform och nya riksdagslister är för långa och resurskrävande men detta är en händelseutveckling som inte alls är osannolik. Snarare är den, bedömer jag, högst sannolik och fram till dess så kommer Alliansens rester göra allt de kan för att göra livet surt för Löfven.

Men om du frågar någon i vår ledning om hur det går? Ja, då har jag fått lära mig att de drillats tillatt svara

“Det går alltid bra för oss”.

Ett svar vi kommer få vänja oss vid bedömer jag, oavsett hur det faktiskt går. Det kommer bli en farsartad period vi har framför oss.

 

Övrigt: KGB

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se