Det smakar inte hallontårta

  • Söndag 21 sep 2014 2014-09-21
E-post 0

Kvaliteten på dagens ledarskörd i de större tidningarna är en sorgesam upplevelse. Endast Katrine Kielos levererar något som ligger någorlunda rätt men inte heller hon når upp till några högre nivåer och klarar med nöd betyget godkänt. Baksmällan efter valet är påfallande över hela linjen. Kielos pekar på, med viss rätt, att socialdemokraterna måste göra något om de vill tillbaka till 40-procentsnivåerna men efter det konstaterandet kör hon snett. Lika snett som partitaktikerna i VU och på Sveavägen 68. Hon resonerar mer kring väljargrupper än politisk färdriktning och innehåll och hon gör det utan att börja bända i den valanalys som ter sig alltmer komplex. Men ändå inte. Socialdemokraterna vann inte valet men vi förlorade det inte heller. Inte lika stort som moderaterna.

För att komma vidare i resonemanget måste vi göra en grundlig valanalys och vi väntar fortfarande på en rad med sannolikt avgörande underlag. Det är inte bara sluträkningen vi väntar på utan även annan, demografisk, information. Att det är en splittrad bild som växer fram är otvedydigt och det finns parametrar som gör det lätt att inse att Kielos har lite för bråttom nu. En brådska, som om nu Löfven och Jämtin väljer att lyda, kan visa sig bli grunden för ytterligare valnederlag. För vi vann absolut inte valet. Långt ifrån. Och bilden som hitintills kommunicerats, att moderaterna gjorde ett enskilt massivt tapp till Sverigedemokraterna tål att ifrågasättas. Det finns en parameter som kallas för röstsplittring som stökar till det, inte minst för de som sväljer hennes förenklade analys och handlingsplan rakt av. Jag väljer att lyfta fram Ystad som ett rätt bra exempel på att socialdemokraterna nog bör tänka till både en och två gånger innan vi rusar iväg och börja prata nya fokusgrupper att vinna framtida val.

  • Moderaterna fick 23,6 av rösterna till Ystads kommunfullmäktige och 28,1 procent i valet till riksdagen. En röstsplittring där moderaterna på riksnivå ansågs som mer trovärdiga än på lokalplanet.
  • I Ystad röstade drygt 39 procent på Socialdemokraterna i valet till Ystads kommunfullmäktige, samtidigt röstade bara 30,1 procent av Ystadsborna på socialdemokraterna i valet till Riksdagen. Vart tog de nio procenten vägen kan vi fråga oss. Och svaret på hur rösterna splittrades finns där, men är allt annat som smak betraktat än hallontårta.
  • Ystadsborna tyckte samtidigt att Sverigedemokraterna på den lokala nivån bara var värda 12,1 procent av rösterna, lägre än riksresultatet, men att de attraherade så många som 16,8 procent av Ystadsborna i valet till riksdagen. Denna siffra är inte hallontårta för socialdemokraterna. Alls. En del av våra tappade nio procent återfinns med stor sannolikhet här. Och den pekar på att Kielos må vara rätt i sak men att hon går händelserna i förväg lite för snabbt. Ystadsbon gillar sina sossar men är inte lika imponerade av riksledningens prioriteringar utan väljer att lägga en röst på SD i lite för stor utsträckning för att Löfven, Jämtin och taktikern Damberg ska kunna sova gott om natten.

Bilden är inte helt entydig och slutsatsen blir då att Kielos har rätt i sak, fel i timing. Och någonstans borde hon hålla med mig om att resultatet inte smakar hallontårta direkt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se