Det sociala kontraktet

  • Onsdag 24 sep 2014 2014-09-24
E-post 0

Sambandet mellan hög arbetslöshet i en kommun och många röster på SD är starkt, visar en ny statistisk analys av valresultatet. Andelen invandrare har däremot inget samband menar vänsterekonomen Lars Ahnland, doktorand på Ekonomisk historiska institutionen på Stockholms universitet i en nyhetsartikel i Dagens Arena. Ahnland bygger med studien vidare på myten att den typiske Sverigedemokratern är en vit, bitter, lågutbildad svensk man i glesbygd och det vore olyckligt om endast denna studie skulle ligga till grund för slutsatserna i de andra partiernas valanalyser. Hans studie förstärker uttalanden som från Alexander Bard

Skärmavbild 2014-09-24 kl. 18.25.42

och Anna Kindberg Batra som anser att Stockholmare är smartare än lantisar. För det finns något som Ahnlands körningar inte visar, mest för att det inte finns i statistiken. När Stockholm 2012 tog emot hela 93 nyanlända i anläggningsboenden så tog Ställdalen i Ljusnarsberg emot 230 flyktingar. Stockholms stad har 900 000 invånare och fem storsjukhus samt ett otal distriktsläkarcentraler och skolor. Ställdalen har inget av dessa utan måste hänvisa till Kopparberg med sin enda grundskola och en distriktsläkarcentral med en och en halv läkartjänst. Arbetslösheten i Ljusnarsberg är idag lika hög, eller låg, som i Stockholm. Hr Ahnland har gått i fällan och borde fundera på vad som skulle hända på Södermalm om den stadsdelen skulle ta emot lika många nyanlända i relativa tal med röstfördelningen. Södermalm skulle behöva ta emot 67 000 nyanlända. Med 230 nyanlända i valkretsen Ställdalen fick SD 35 procent av rösterna, valkretsen Centrala Kopparberg i samma kommun har inget anläggningsboende och där krympte stödet till ”endast” 19,78 procent för SD.

Ett annat exempel är valkretsen Lerbäck i Askersunds kommun. Lerbäckshemmet, ett hem från början avsett för äldrevård, renoverades men är idag även det ett anläggningsboende för nyanlända. I den valkretsen fick SD 20,15 procent av rösterna – i valkretsen Närlunda, utan anläggningsboende för nyanlända, krympte stödet till 11,05 procent. Askersund har en lägre arbetslöshet än rikssnittet varför Ahnlands, och vänsterekonomernas, statistiska sanningar tål att både granskas och ifrågasättas eftersom mönstret går igen om Ahnland gjort sin läxa ordentligt och ser holistiskt på resultatet, inte som ett linjärt samband. Hur han fick sin doktorandtjänst tål att ifrågasätta. Jag anser att det finns fog att ställa högre krav på Ahnland och Dagens Arena än vad de lever upp till. Ahnland, och Vänsterekonomerna som har en tydlig koppling till S-studenter och Dagens Arenas Eric Sundström, gör med analysen socialdemokratin och de övriga partierna en otjänst. Slarvig och han söker en starkt förenklad lösning på det som alla partistrateger och partisekreterare är upptagna av. Hade han ansträngt sig något mer, och tagit Migrationsverkets register för Anläggningsboenden med i körningarna hade svaret blivit ett annat om han dessutom bemödat sig att göra körningen på enskild valkretsnivå.

Svaret på frågan om hur och varför Sverigedemokraterna vann valet, för de gjorde de, är mer komplex än vad en vänsterekonom med doktorstjänst klarar av att förklara. Svaret är något som dessvärre arbetarrörelsen, i sin historielöshet, glömt bort. Oron för det sociala kontraktet.

Det sociala kontraktet är det som bygger Sverige. Där en viss nivå av solidariskt finansierad välfärd finansieras av den sysselsatta delen av befolkningen. Vissa betalar in mer till detta kontrakt under en livstid än andra genom progressiva skatteskalor. Skatt efter bärkraft eller efter förmåga är ett sätt att formulera det på. Systemet bygger på att det råder en balans mellan debet och kredit. Att intäkter och utgifter över lång tid balanseras. Så är det inte idag. Sedan Alliansen kom till makten så har vi 120 MDR mindre av medel till att finansiera den allmänna välfärden samtidigt som vi de senaste åren ökat både befolkningsmängd och mottagningen av vårdkrävande flyktingar som sätts i passivitet. Att denna balans är satt ur spel kan vi se på orter som Hultsfred, Askersund och Ljusnarsberg för att nämna några få med de resurser de har att tillgå. I Hultsfred öppnade Migrationsverket 2013 ett Anläggningsboende varvid Folktandvården kollapsade under trycket. Flyktingar gick före i kön på grund av att de hade sämre tandhälsa än kommuninvånarna.

Ahnlands produkt ger intrycket att vara ett beställningsjobb från S-studenter eller Dagens Arena. En starkt förenklad bortförklaring. Och skälet? Jag bedömer att Ahnland, precis som tyvärr många andra politiskt korrekta vänsterdebattörer, glömt bort vår historia. I den historien så är ”Det sociala kontraktet” centralt, lika centralt som det fackliga löftet. Det är dessa två som bygger vår syn på välfärdssamhället och kan inte endast utläsas ur de förenklade statistiska samband som Ahnland presenterar som sanningar. Och återskapar vi inte balansen inom kort, och insikten om hur den hänger ihop med det fackliga löftet, så kommer vi se en valrörelse 2018 som kommer kasta oss tillbaka till 1930-talets stämningsläge.

Vänsterekonomen Ahnland gjorde idag eftervaldebatten en stor otjänst genom sitt ytliga och slarviga anslag. Hoppas att mina partikamrater kan se längre.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se