Hur tänkte ni nu? Tänker ni?

  • Tisdag 2 Sep 2014 2014-09-02
E-post 0

Linda Westerlind på Folkbladet står nog för dagens minst begripliga ledartext. Westerlind, och Folkbladet, har inte lyckats ta sig ur fixeringen vid Sverigedemokraterna och samtidigt så försöker hon ringa in varför var fjärde byggnadsarbetare och var tionde kommunalanställd sympatiserar eller tänker rösta på Sverigedemokraterna. En ledartext som faktiskt blir rent ut sagt kontraproduktiv.

Byggnadsarbetare upplever hur utländska gästarbetare medverkar till att dumpa lönerna på den svenska arbetsmarknaden. Problemen är ett flertal, utstationeringsdirektivet ett av dem, den fria rörligheten av arbetskraft inom EU en annan. Facket, i form av LO, driver hårt frågan om huvudentreprenörsansvar, att huvudentreprenören ansvarar för att svenska förhållanden gäller alla vid arbete i Sverige. I hela kedjan. Lyckas LO, och Socialdemokratin, med detta så blir inte oron inom LO-kollektivet så stor och Westerlind behöver sannolikt inte bry sig längre om SD framfart i de leden.

Likt invandringspolitikens haveri bör vi förhålla oss till de faktiska problemen, problem som jag tidigare beskrivit i inlägget om de obehagliga beslut som ligger framför oss. Som de är och utan skönmålning. Och lösa dessa utan att bli stämplade som idioter, rasister eller annat eftersom det till syvende och sidst handlar om volymer och resurser. Om journalister som Niklas Orrenius och Fredrik Virtanen kan sluta med att topprida de som försöker närma sig problembeskrivningen utan rasistiska förtecken eller bli kränkta för att bli utmanade av Janne Josefsson kan vi samlat eventuellt gå vidare men som det är idag så spelar faktiskt Orrenius, Westerlind och Virtanen bara just den rörelse, den xenofobiska och islamofobiska, som har sin politiska gren i Sverigedemokraterna i händerna. Orrenius idiotförklaring, genom en retweet av Ebba Bohlins omdöme av Sara Skyttedals debattartikel i DN anser jag undergräver hans förtroende i ämnet. Skyttedal försökte närma sig ämnet utan rasistiska förtecken men sågades av bland annat Orrenius. Härskarteknik och dåligt omdöme i förlängningen.

Skärmavbild 2014-09-02 kl. 11.02.04

När skall media med alla dess relativt välavlönade förstå-sig-påare sluta vara så fixerade vid symptomen och istället börja närma sig problemen? De håller fast vid det förhållningssätt som Mona Sahlin och Expo lade grunden för 2006 och som har misslyckats sedan dess. Hade det varit lyckosamt så hade SD aldrig nått riksdagen men utvecklingen visar sig ha gått i en annan riktning. Något som även Anders Lindberg, Aftonbladet, torde vara väl medveten om numera. Är detta allt de kan prestera så kommer vi ha ett rätt obehagligt politiskt landskap senast 2022 där vi i sådana fall kommer se tillbaka på dagens debatt med rätt stor förvåning och ställa oss frågan

Hur tänkte de egentligen?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se