Journalistiska dödssynder

  • Måndag 22 sep 2014 2014-09-22
E-post 0

Av dagens ledartexter finns det ingenting som egentligen är av intresse att bevaka, men desto intressantare är Aftonbladet och Expressen från helgen som varit. Med Aftonbladet menas Jan Helins söndagskolumn och med Expressen Anna Dahlbergs signerade krönika. Dahlberg skriver

Det är ett tvivel på att det räcker att vi öppnar våra hjärtan. Det är en uppriktig undran om Sverige ensamt kan gå mot strömmen och kombinera ett snabbt växande antal nyanlända med en jämlik välfärdsstat.

Det tvivlet kan inte brunstämplas eller avfärdas. Det har inget med Sverigedemokraternas unkna främlingsfientlighet att göra, utan kan lika gärna bottna i en omsorg om det mångkulturella samhälle vi har.

Dahlberg formulerar sig väl och sannolikt är det detta som Helin å sin sida är ute efter när han försöker beskriva sina funderingar kring valresultatet. Helin, i mina ögon en av de bättre och mer rakryggade ansvariga utgivarna vi har, begår dock ett stort misstag när han försöker bygga upp sin argumentation. Han begår den största av journalistiska synder, han glider på sanningen. Han ljuger inte men han är inte korrekt i sin beskrivning av verkligheten. Helin skriver

Polska lastbilschaufförer som lönedumpar är ett populärt exempel till varför svenska lastbilschaufförer vill stänga gränser och därför röstat på Sverigedemokraterna.

Det är ett bekvämt exempel. Polska lastbilschaufförer har i ytterst begränsad omfattning invandrat till Sverige. Med all respekt tror jag att det är en perifer förklaring till Sverigedemokraternas framgång.

Helin har rätt när han påstår att polska chaufförer flyttar till Sverige i begränsad omfattning men det är inte där problematiken ligger. Det ligger i att inom EU får en chaufför köra tre transporter i det land han kör varor till utan extra avgifter innan han måste antingen registrera sig eller lämna landet. Detta system är uppbyggt för att transporter inom EU skall bli mer kostnadseffektiva. En chaufför skall, i väntan på en transport till hemlandet, kunna använda den tiden till att göra ett fåtal transporter utan byråkratiskt krångel. Problemet är att det idag inte finns adekvata uppföljningssystem eller relevanta sanktioner mot de chaufförer eller åkerier som bryter mot bestämmelserna vilket skapat ett mycket stort motstånd från Transports medlemmar. Fullt logiskt. Detta hade Helin kunnat ta reda på utan att förlora i relevans men genom att han slarvat med fakta, som ansvarig utgivare, så faller dessvärre hela resonemanget. Helin borde vara så pass erfaren att han i detta infekterade debattklimat är medveten om att hans ideologiska motståndare använder alla möjligheter till att misstänkliggöra sin motpart när luckor ges. Helin bjöd på en blotta. Alldeles gratis. Slarv, nonchalans eller medvetet förvanska fakta? Ingen vet, men vi förlorar en meter till i mark gentemot Sverigedemokraterna med varje sådan illa underbyggd argumentation. Slutsatsen var det inget större fel på, men vägen dit förstörde allt.

Om vi sedan avslutningsvis återvänder till Dahlberg så har hon i allt väsentligt förändrat ton men landar till slut snett ändå:

Det löper en vallgrav av oförståelse genom Sverige. Om eftervalsdebatten i någon mån kan bidra till att överbrygga den vore mycket vunnet. Det handlar inte om att förstå främlingsfientlighet och intolerans. SD förblir ett vedervärdigt parti hur mycket det än växer. Men den oro som SD suger näring ur kan inte ignoreras. Den måste få ventileras och bemötas.

Det är inte en vallgrav av oförståelse. Det är en trötthet från allt fler på förvanskningar av verkligheten som Helin och de flesta andra hänger sig åt. En kultur av skruvade ekonomiska redovisningar och skönmålning av verkligheten. OECD-rapporten, som i en av fyra modeller pekade på att all immigration var lönsam, har sågats i bitar av ledande nationalekonomer på samma sätt som den numera, för de som följer debatten, Sandviken-rapporten som visade hur kommunen gjorde vinst. Visst, det blev vinst efter att revisionsbyrån PWC redovisat bidragen, som togs av skattemedel av stat och landsting och betalades till kommunen, som en intäkt. Att en av världens ledande revisionsbyråer kan hamna i den slutsatsen är faktiskt häpnadsväckande och rapporten tog det bara ett par timmar för nationalekonomer och Sverigedemokrater att slå hål på. För om det nu är Sverigedemokraterna som skall bekämpas med fakta och statistik skall vi ha klart för oss att dess mest hängivna anhängare har ägnat de senaste tolv åren till att lusläsa varje rapport som kan kopplas till invandring. Helin, och även Dahlberg, tycks tro att det räcker med en google-sökning på några minuter för att kompensera för kunskapsskillnaderna. De begår därmed tillsammans en andra dödssynd. Högmodets. De har ingen av dem förstått att just den syn som de själva har med sig, att de vet bättre än de oupplysta Sverigedemokraterna, är en viktig komponent för att SD skall ha de lojalaste väljarna av alla partier.

Det är synd att två så begåvade personer som Dahlberg och Helin inte förstått vidden av vad vi står inför. Inte bara synd, det är förödande. Vi kommer aldrig vinna väljarnas förtroende med skruvade sanningar eller tro att de som väljer proteströstens väg förstår mindre. Det kan tyvärr vara så att dessa ser mer, och förstår mer, än vi anar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se