Om och inte med.

  • Söndag 28 Sep 2014 2014-09-28
E-post 0

För att kunna begripa Sverigedemokraternas framgångar måste vi också förstå varifrån det hämtar sin kraft menar Expo. Enligt Expos sammanställning, som presenteras som en söndagskrönika, präglas de kommuner där partiet växt mest av låga inkomster och låg utbildningsnivå. Även fast avsikten kanske var en annan så bidrar denna kolumn till både stigmatisera och att implicit slå fast att den typiske Sverigedemokraten är en vit, lågutbildad man – sannolikt arbetslös eller låginkomsttagare. Statistiska analyser som Expos, eller den i Dagens Arena, har ett visst värde men är ett vanskligt verktyg. De slår fast “sanningar” utan att dessa analytiker ens lämnat sitt skrivbord. Expo menar i sin ingress, innan siffrorna redovisas att

För att kunna begripa partiets framgångar måste vi också förstå varifrån det hämtar sin kraft, Sverigedemokraternas energikälla. Finns den i arbetslöshetens frustration, i rädslan för det främmande eller i misstron mot samhället? Eller handlar det om något annat.

Vit, lågutbildad och kanske arbetslös eller i varje fall med låg inkomst, det var vad Expos körningar kom fram till. Boende i kommuner som tagit emot fler nyanlända än rikssnittet. That´s it. Men ingen analys baseras på ett samtal med SD väljare. Precis som Dagens Arena så väljer analytikerna att prata om SD väljare och granska dem från en skrivbordsstol. Expos valanalys svarar inte ens på den fråga de själva formulerat vilket måste vara någon form av rekord i tafflighet. Lägstanivå på alla analyser borde att vara att svara på en fråga man själv formulerat.

Ska vi börja förstå vad det är som händer kanske vi skall lämna alla dessa förstå-sig-påare åt sitt och börja prata med väljarna istället? I det samtalet kanske vi även, när vi börjar lära oss varför dessa väljare gör sitt val kan komma att få några av dem att ändra sig? Jag börjar bli trött på att prata om, det har inte lett till någon större framgång. Kanske vi ska börja prata med dem och då om ämnen som engagerar dem? Kanske börja se deras oro? Kanske börja ta reda på vad de är oroade för?

Bara en tanke. Sannolikt helt irrelevant. Men så är jag inte heller analytiker åt Expo heller. Inte heller är jag välavlönad partistrateg eller PR-expert.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se