Surdegsbältet

  • Tisdag 23 Sep 2014 2014-09-23
E-post 0

Det är som om valet aldrig ägt rum. Det råder i det närmaste en total stiltje på ledarsidorna och allt, även nyhetsrapporteringen, andas baksmälla. Nyhetsrapporteringen har återgått till rapporter om Ebola och ISIS framfart vilket i sig är illa nog. Men på det inrikespolitiska planen är det lugnt och stilla. Trots att vi idag har en expeditionsministär där inte ens statsministern verkar ta något på allvar efter att ha dykt upp i New York efter att ha varit försvunnen i en vecka. Det återstår dessutom bara några dagar innan Stefan Löfven måste återkoppla till talmannen med ett besked om han lyckas bilda regering eller inte. Det är inga rapporter om detta alls och det enda spår vi sett av detta de senaste dagarna är en artikel i Aftonbladet där Magdalena Andersson och Per Bolund inlett de ekonomiska förhandlingarna i en mindre formell miljö. Miljön är ändå rätt talande för den ena parten, Miljöpartiet. Långholmen vid Södermalm i Stockholm. Surdegsbältets högborg. Här bor inga låginkomsttagare, främst en medie-, PR- och kulturelit som köper sig sina goda samveten och ingen stans har Miljöpartiet sådant starkt fäste och ingen stans äts så mycket politisk korrekt surdegsbröd som just där. Att Magdalena Andersson har en explicit storstadsprägel inom socialdemokratin är ingen nyhet. Boende i Nacka så är det medel- och höginkomsttagarens vardag som präglar även hennes världsbild. De grupper som har råd att leva politiskt korrekt och de grupper som alltid har ett alternativ till bilen att ta till. Stockholms kollektivtrafik är väl utbyggd och en normal arbetare behöver inte gå mer än ett par hundra meter för att kunna ta sig till eller från arbete eller andra aktiviteter.

Aftonbladet gör en rätt bra genomgång av stötestenarna och från mitt perspektiv så ser det inte bra ut alls. Miljöpartiet kommer få problem med en intern svekdebatt om endera kärnkraften eller försvaret, mycket större problem än socialdemokraterna på de frågor vi tvingas ge efter. Socialdemokraternas stora problem är dock att nu har partiet kommit till en punkt där många av de trognaste väljarna nu helt enkelt dör ut samtidigt som det finns ett stort missnöje med partiledningen utanför Stockholmsregionen. Det var ute i landet som valet räddades åt socialdemokraterna, inte i storstäderna. Det bör Magdalena Andersson hålla i huvudet när hon sitter i det hippa surdegslandet och förhandlar med Per Bolund som representerar Sveriges mest glesbygdsfientligt sinnade parti.

Valet av förhandlingsmiljö bådar illa och vi får hoppas, för landets bästa, är att det är den största eftergiften som socialdemokraterna gör. Att äta en smörgås i miljöpartiets starkaste fäste, surdegsbältet, och att miljön inte blir symbolisk eller alltför inspirativ för det som kommer ut av samtalen.

Surdegsbältet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se