Vit kränkt man

  • Måndag 1 Sep 2014 2014-09-01
E-post 0

Jag brukar tycka att de ledarskribenter och stående krönikörer som gör Aftonbladet läsvärd är Katrine Kielos, Ewa Franchell, Irene Wennemo, Robert Aschberg och Fredrik Virtanen. De övriga borde i vissa fall överväga andra karriärval eftersom en ledarredaktion med den självbild som Aftonbladet har måste kategoriseras som Sveriges ojämnaste. Dessa fem, strax fyra, är topparna som ger tidningen någon form av legitimitet i samhällsdebatten. De övriga håller en kvaltitet som när de har sina formtoppar kan klassas som medioker men som normalt kantas av bottennoteringar av olika slag. Analysförmågan är, bortsett från de nämnda, i regel på låg- eller mellanstadienivå. Idag sällar sig tyvärr Fredrik Virtanen till Aftonbladets C-uppställning.

Vad Virtanen och Jan Josefsson har för historia är egalt men hans försök till lustmord på den senare i Aftonbladet anser jag snarare idiotförklara Virtanen. Virtanen menar bland annat att

Skärmavbild 2014-09-01 kl. 23.11.09

Kan ett tafatt försök till härskarteknik bli tydligare? Inledningsvis säga att Jan Josefssons Uppdrag Granskning de senaste åren varit svagt rent journalistiskt och sedan försöka förminska det faktum att mer än 250 000 fick följa ett minst lika motiverat lustmord av Josefsson på Virtanen själv. I den efterföljande intervjun, bland annat publicerad i GT uttalar sig Virtanen om att han känner sig påhoppad som PK-elit från Södermalm eftersom han egentligen är från Motala. Men ger intrycket av att han bor på Södermalm som ”av en ren händelse”. Virtanen gör sig faktiskt antingen till dummare än vad han är medvetet eller så är han en idiot. Han gör en rätt slät figur av fler skäl när han påstår att Josefsson gjort Sverigedemokraternas världsbild till sin egen när, de facto, SD världsbild i mångt och mycket är en skönmålning av hur svenskt flyktingmottagande ser ut i praktiken. Utanför Södermalm.

Ställdalen, med 500 invånare, tog 2012 emot 230 nyanlända flyktingar i Anläggningsboenden emedan Stockholms stad, med just Virtanens skyddade Södermalm, totalt tog emot 93 flyktingar i motsvarande boende som drivs av välfärdspirater. Kvarteren där Virtanen lever klarade sig sannolikt utan dessa boenden och välfärdspirater. En verklighet där bland annat de boende vid mottagningen i Blinkarp, som drivs av Attendo, avser förtäta ännu mer och där då sex vuxna män skall dela på en yta av 12 kvadratmeter. Om den verklighetsbeskrivningen, som är just verklig, är att anamma ”fel” politisk verklighet så har Aftonbladet onekligen problem med att ha en sådan som Virtanen kontrakterad. Verkligheten är bister och att känna sig kränkt eller påhoppad med densamma gör det inte att Virtanen bidrar till en konstruktiv dialog för att lösa situationen för nyanlända vid Blinkarp, Ställdalen, Bångbro, Västra Å eller andra order som fått ta emot 100-tals nyanlända per ort emedan Virtanens egen hembygd, Södermalm, klarat sig utan. Virtanen saknar de facto relevans i detta ämne och uppträder mer och mer det han kanske kritiserar mest. De vita kränkta männen.

Om vi nu ser Virtanen som typisk för den medieelit som faktiskt bor på just Södermalm så känns det som cirkeln sluts. Dessa, och det kommer inte Virtanen ifrån om vi går in i folkbokföringen och aktuella valresultat, kvarter har en överrepresentation av väljare som röstar på F!, MP, V och S samt är verksamma inom media. Virtanen rör sig på en liten yta där namn som Kjöller, Petersén, Bodström, Aschberg med flera kan återfinnas. Alla verksamma inom media och tydliga röster i samhällsdebatten. Inte Svensson, Karlsson, Nilsson eller andra på orter som Ställdalen, Västra Å eller Blinkarp. Virtanen är åsiktselit och skäms för det när Josefsson drar ner brallorna på honom och det kommer till kritan med dagens reaktion som grund. Och att skämmas, är sällan eller aldrig en bra egenskap för den typ av opinionsbildare som Aftonbladets ledarredaktion eller ens Fredrik Virtanen påstår sig vara. Virtanen ger intrycket att vara just, i och för sig medieelit, den vita kränkta man han annars kritiserar så hårt när han tafatt försöker sig på en härskarteknik som han inte kan hantera. Ridå.

Vit kränkt man. Aftonbladet blev med dagen en relevant röst fattigare när Virtanen bekände färg. Och gav intrycket av att antingen vara just vit kränkt man eller snäppet allvarligare om han nu skall vara en opinionsbildare av rang. Fullblodsidiot med stor räckvidd. Vilket är snäppet allvarligare när allt kommer till kritan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.