Adrian Kaba och nycklarna till Rosenbad

  • Torsdag 2 Okt 2014 2014-10-02
E-post 0

Malmöpolitikern Adrian Kaba (S) hävdar i ett Facebookinlägg att terrorgruppen IS tränats av den Israeliska underrättelsetjänsten Mossad.
Han sprider därmed en antisemitisk konspirationsteori, enligt forskaren Henrik Bachner.

–  Det är synnerligen allvarligt,

säger Henrik Bachner enligt Sydsvenskan. Kaba har dessutom varit i blåsväder tidigare i en ledartext i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet där han i förbundets tidning ”Tro och Politik” 2012 menade, på fullt allvar, att det förelåg en “judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”. Kaba skrev ledartexter i egenskap av ersättare i Tro och Solidaritets förbundsstyrelse.

Förutom Malmö Arbetarekommuns rätt hårda markering, vilken välkomnas, så finns det ändå något som skaver. Kabas reträtt från uttalandet om att Mossad tränat IS är ingen reträtt. Han menar att

–  Jag inser nu att jag gjorde ett misstag. Om det finns bevis för att detta är en antisemitisk konspirationsteori tar jag avstånd från det utan att tveka.

Vänta nu. Han tar bara avstånd från uttalandet om det kan bevisas att det är en konspirationsteori, inte annars. Han själv avser, om vi får tolka det som skrivs, inte lägga fram några bevis som styrker hans påstående utan det får nu hänga fritt i luften tills han accepterat sådana bevis att det blir avfärdat. Dessutom säger han i intervjun att han bara delade en länk. Facebookuppdateringen bär inga spår efter länkar vilket därmed är direkt osanning. Däremot Kabas egna ord som inte går att misstolka:

Skärmavbild 2014-10-02 kl. 22.03.03

Hur smakar egentligen det i munnen när Tro och Solidaritet i alla andra sammanhang står främst i ledet av vända ryggar och nyckelskrammlande? Utöver detta finns det tecken på en retorisk skolning som är lite utöver det vanliga. Sist vi såg den var när Omar Mustafa under flera veckor lyckades avvärja alla försök att svara rakt på frågor kring hans syn på homosexualitet, kvinnors rättigheter och vad som kommer först – hans religiösa övertygelse eller socialdemokratins ideologi. Han valde till slut vilket vi alla numera kommer ihåg.

Att Malmö har problem med antisemitism är ingen nyhet, inte heller att Tro och Solidaritet genom åren allierat sig med krafter som inte klart och redigt har kunnat anamma socialdemokratiska och humanistiska ideal. Kaba faller in i ett mönster som borde vara besvärande inte bara för socialdemokraterna i Malmö utan även Tro och Solidaritet där bland annat Peter Weiderud, Tro och Solidaritets förbundsordförande, med flera har ambitioner att flytta in i Rosenbad. Och skulle så ske finns det goda skäl att börja ställa frågor inte bara till Kaba om hur han förhåller sig till antisemitism och konspirationsteorier. För han är inte heller vem som helst. Kaba representerar Socialdemokraterna i såväl Malmö Kommunfullmäktige och sitter i Malmös Kommunstyrelse.

Det finns fler som borde nagelfaras noggrannare när det kommer till värderingar och värdegrund samt synen på att sprida konspirationsteorier. Väsentligt fler än Kaba. En bra början borde vara att granska Tro och Solidaritets förbundsstyrelse närmare i sömmarna då de är ständigt representerade i Socialdemokraternas Verkställande Utskott. Och det hastar. Framför allt när nu Stefan Löfven besitter nycklarna till Rosenbad.

EDIT 03:00

Hur skall socialdemokratin kunna vara trovärdiga som motstånd mod Sverigedemokraterna om vi låter personer som medlemmar som uppenbart har antisemitisk retorik och eventuella grundvärderingar som främsta företrädare? Det är en fråga som såväl Malmös socialdemokrater som vår centrala Partistyrelse bör fundera ett varv på. Lämpligen lagom till nästa partistyrelsemöte.

SLUT EDIT

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.