Bäddat för dramatik

  • Onsdag 22 Okt 2014 2014-10-22
E-post 0

Alliansen och Sverigedemokraterna körde över regeringen om klimatmålen. EU-nämndens möte under eftermiddagen slutade i sänkt ambitionsnivå inför morgondagens toppmöte.

–      Jag kan konstatera att alliansen och Sverigedemokraterna nu går tillsammans och sänker landets klimatambitioner,

säger Stefan Löfven till media efter ett möte som beskrivs som rörigt. Även moderaterna vitsordar de senaste veckornas förvirring genom de motstridiga besked som givits Jordbruksutskottet som berett ärendet. Sverigedemokraterna bytte, under mötets gång, till slut sida då de ansåg att regeringens linje var svår att tolka. Ordföranden i nämnden, Carl Schlyter (MP), uttrycker sin besvikelse över beslutet.

Det är ingenting att vara förvånad eller besviken över bäste Carl Schlyter. Det är en logisk konsekvens av valresultatet. Väljarna gav aldrig riksdagen och regeringen ett MP-mandat för dess miljöpolitik, tvärtom visade valresultatet en i det närmaste total genomklappning sista veckorna. Så sent som två veckor innan valet pendlade MP mellan åtta och tio procent samt med ungefär en procents marginal tillgodo att vara riksdagens tredje största parti. MP landade på 6,89 procent. En total genomklappning. Carl Schlyter lever i en märklig drömvärld om han tror att väljarna gav det mandatet och han ger uttryck för lika mycket besvikelse som inkompetens att räkna. Detta är dessutom bara en föraning för MP och S vilket parti som tog 12,86 procent och vågmästarrollen. Sverigedemokraterna. De kommer göra sig påminda fler gånger under mandatperioden och detta var bara början. De löper låg risk då beslutet inte kostar mer än det kostar att transportera statsministern ner till Bryssel. Dit han skulle i alla fall.

Imorgon presenteras budgeten och den efterföljande processen kommer nog bli nästa mardrömsresa för regeringen. Frågan är vilket självförtroende de kommer utstråla när hela processen är över. Sverigedemokraterna, och Alliansen, kommer med största sannolikhet följa förra mandatperiodens nya praxis och lyfta ut utgiftsposter ur budgeten vartefter processen löper. Den nya praxisen sattes av den socialdemokratiska riksdagsgruppen under förra mandatperioden och ledde till ett par nesliga nederlag för Fredrik Reinfeldt. Om Stefan Löfven, eller någon annan socialdemokrat börjar knorra i det läget så kommer jag nog be min partikamrat hålla tand för tunga. Det var vi som ändrade spelplanen och idag såg vi konsekvenserna av valresultatet. Den som tror det blåste en vänstervind i valet tror fel, annars hade dagens beslut blivit ett annat.

Ska jag vara helt ärlig så känns det som om Sverigedemokraterna kommer sikta in sig på Miljöpartiets budgetposter eller de med tydliga drag av MP. Varför? Inte så svårt, Åsa Romsons temperament och retoriska utförsgåvor. Ett tacksamt objekt att reta upp med manshatartalet i Almedalen i färskt minne samtidigt som de sätter bilden av ett svagt och irrelevant miljöparti vars hjärtefrågor förlorar voteringarna i kammaren nio gånger av tio. Miljöpartiet utsåg ju SD som sin huvudmotståndare under valrörelsen och klappade igenom fullständigt och jag utesluter inte att vare sig Mattias Karlsson eller Jimmie Åkesson helt glömt bort detta. De kommer sannolikt göra Gustav Fridolin och Åsa Romson påminda varje gång de ser ett tillfälle.  Stefan Löfven, å sin sida bör börja fundera om hur länge partiet orkar föra en Allianspolitik vid makten. Vi är i minoritet och att förlora avgörande voteringar i kammaren och tvingas föra en Allianspolitik kommer att radera ut relevansen i det socialdemokratiska partiet.

Det kommer bli dramatiska, och röriga, veckor framför oss och Stefan Löfven gör nog klokt i att snegla på opinionen samt lyssna på partiet med jämna mellanrum.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se