Den siste store

  • Torsdag 23 Okt 2014 2014-10-23
E-post 0

Göran Johansson, legendariskt kommunalråd i Göteborg fram till 2009, har avlidit idag vid en ålder av 69 år. En oerhört stor förlust för arbetarrörelsen och Göteborg. Johansson gjorde sig först och främst känd för att han 2005 lämnade sitt uppdrag som ledamot i socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott (VU) i protest mot Göran Perssons ledarstil och den styvmoderliga behandlingen av Göteborg, Sveriges enda hamn för oceangående sjöfart och därmed främsta exporthamn. Du avgår inte ur VU om du inte har väldigt tunga skäl till det, VU är den yttersta makten som många ägnar decennier åt att nå. Inte utan tjuv och rackarspel.

Göran Johansson valde Göteborgarnas väl före allt annat. Och tog konsekvenserna av detta val. En politiker i min smak. En man som aldrig backade.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 16.22.12

(bild från wikipedia)

Jag har ett enda personligt minne från Johansson. Det kanske bästa minnet och bästa erfarenheten jag har från politik. Och det var innan jag blev politiskt engagerad själv. Jag var med som konsult på ett möte som handlade om fastighetsexploatering i centrala Göteborg och där byggherren presenterade ritningsunderlaget. Johansson satt och tittade på planerna och ritningarna, rafsade sedan resolut ihop alla handlingar, tog med oss i korridoren ner till oppositionsrådet och daskade allt i bordet och sade:

”Oavsett hur det går i nästa val så vill jag att vi genomför detta. Det kommer vara bra för Göteborgarna. Vad säger du? Är vi överens?”.

Kanske inte så demokratiskt. Men. Projektet blev av. Och mycket riktigt, det blev riktigt bra för Göteborgarna. Jag har ingen koll på hur han lotsade det genom Göteborgs kommunfullmäktige men undan gick det och i efterhand var det ingen som brydde sig. Det blev bra. En politiker som levererade resultat. Som utstrålade handlingskraft, på gott och på ont. I min värld på gott då det alltid ligger en ledare mer till last att inte fatta ett beslut än ett felaktigt fattat beslut. Johansson vågade fatta beslut. En av de sista.

Min förre detta svåger, en så mörkbålmoderat av den gamla skolan man bara kan tänka sig, flyttade efter sin skilsmässa till Göteborg och konstaterade lakoniskt efter flytten att han i kommunalvalen numera röstade på Göran Johansson, inte på S, det skulle han aldrig medge, men inte heller M som borde vara hans naturliga hemvist. Min svåger brukade säga

”Om jag nu bor i Göteborg så måste jag ju rösta på den person som kan värna om våra intressen bäst. Och ingen gör det som Göran Johansson”.

Och själv? Jag har en ständig längtan till några städer. Göteborg är en av dem. Det är något speciellt med den staden. Precis lika speciellt som det var med Göran Johansson.

Den siste store har gått ur tiden och mina tankar är med hans familj nu men likväl känner jag mig tom på något sätt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se