Det skymmer

  • Tisdag 7 Okt 2014 2014-10-07
E-post 0

Författaren Lyra Ekström Lindbäck menar i en artikel på DN Kulturdebatt att det är dags att göra arabiskan till ett nationellt minoritetsspråk. Dels som en konsekvens av att gissningsvis 250 000 svenska medborgare har detta som modersmål, men kanske framför allt att genom lagstiftningsvägen kunna krossa rasismen. Att genom att arabiskan via lagen upphöjs till nationellt minoritetsspråk då krossa rasismen. Ingenting kan vara mer felaktigt och Ekström Lindbäck bör, i konsekvensens namn, förklara varför såväl antiziganismen som antisemitismen är på stark frammarsch. Trots att såväl romani som jiddisch är officiella minoritetsspråk. Vi är några stycken, ganska många, som väntar på hennes förklaring till det senare.

Ekström Lindbäck sällar sig till mängden batiktomtar, nyckelskramlare, vuvuzelatutare och surdegshambodansare som, genom sina utspel och manifestationer, tror att de kan hejda den allt större tidvattenvåg som nu ser ut att svepa in över oss. En tidvattenvåg som har sin grogrund inte i rasism, antiziganism, afrofobi, antisemitism eller något annat. Tidvattenvågen är bara en logisk konsekvens av att den oro om hur våra resurser skall räcka till inte besvaras. Och så länge den inte besvaras av den politiska nivån så kan andra krafter sprida mer eller mindre relevanta vandringssägner om olika etniska eller kulturella identiteter. Att då lagstifta om att en etnisk eller kulturell yttring i form av språket skulle ha ett nationellt skydd är inte att stilla vare sig tidvattenvåg eller vandringssägner.

Det skymmer nu. Dels så ser vi hur dessa krafter växer i styrka men vi ser även hur motargumenten blir mer och mer bisarra och aparta. Det skymmer även i form av relevansen i våra egna motargument om nu Ekström Lindbäcks kvalitet skall få råda. Ekström Lindbäck är bara en i raden som inte förstått vad det är som ligger till grund för det vi ser. Och hon begriper inte heller att en positiv särbehandling av ett språk skapar nya spänningar. Både inom de olika diasporor av utlandsfödda som mellan svenskspråkiga och invandrare.

Det skymmer nu. Ekström Lindbäcks inspel i debatten är ett bra exempel på hur desperationen nu sprider sig, den intellektuella höjden i debatten går in i ett mörker och som konsekvens av detta kan vi se hur  utspelen och åtgärderna mot rasism blir mer och mer bisarra och verklighetsfrånvända.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.