Fallgropar och blindskär

  • Lördag 4 Okt 2014 2014-10-04
E-post 0

Så. Nu när den största euforin lagt sig bland mina partikamrater kanske det är möjligt att börja granska Stefan Löfvens och Åsa Romsons regeringsförklaring närmare. Det finns nämligen en del motsägelser i den för att uttrycka sig milt och detta, parat med regeringens organisation och bemanning gör att jag bedömer att Stefan Löfven har en allt annat än lätt resa framför sig.

Det finns skrivningar, och krafter inom regeringen, som är direkt motsägelsefulla och inte borde kunna rymmas i samma andetag.

Om vi börjar bända i invandrings- och migrationsområdet så är bägge taburetterna nu avskaffade. Dessa skall tydligen hanteras av främst justitieministern Morgan Johansson men även alla departement skall vara involverade. Jag förstår hur Stefan Löfven tänkt. Invandring är en i botten juridisk fråga men sedan är det faktiskt allas angelägenhet och ytterst en arbetsmarknadsfråga. Alliansen tänkte rätt när Erik Ullenhag landade arbetsmarknadsdepartementet men med tanke på den i övrigt klena politiken från Alliansen på det området blev den kombinationen inte så bra. Att gå efter principen ”allas ansvar” brukar landa i att det till slut blir ”ingens ansvar” och jag hade sannolikt valt en annan lösning, trots de ädla motiven. Varför? Enkelt. Sverigedemokraterna har gått ”bananas” över detta samt att socialdemokraterna nu anslutit sig till Alliansens i allt väsentligt liberala invandringspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet. Det kommer krävas att alla ministrar kan stå upp i debatt mot Jimmie Åkesson som pluggat detta område i snart femton år. Och en rask sökning på nätet ger intrycket av att Sverigedemokraterna kommer jaga regeringen på detta område oavsett debattämne då regeringen sagt att det ska prägla alla områden. Som sagt, jag förstår grundtanken och den var nog bra. Om inte om funnes. Om inte SD gått ”bananas” nu. Jag är inte säker på att Stefan Löfven kommer känna sig så bekväm med att varje debatt i kammaren kommer präglas av detta och Lotta Gröning, Expressen, kan mycket väl bli sannspådd.

Det andra är livsmedelsstrategin. Det är nog det vettigaste jag läst på länge men här finns det en rad med fallgropar. Jord- och skogsbrukspolitiken har med regeringens nya organisation inte en sammanhållen hemvist. Såvida inte de frågorna är tänkta att landa på Åsa Romsons bord och då kan det sluta illa. Miljöpartiet vill genom avgifter och skatter tvinga fram omställningar i dels transporter men även inom lantbruket och ambitionen med ett ”giftfri” välfärd tål att vidareutvecklas. Om det innebär förbud mot konstgödsel och bekämpningsmedel under perioden så är det illa och det ligger i farans riktning att Miljöpartiet, som är ett utpräglat storstadsparti med låg eller ingen kompetens inom jordbruksområdet, vill gå den vägen. Att göra dagens tekniker olönsamma för att tvinga fram en omställning. Det känns inte heller så genomtänkt eftersom dessa näringar främst är lokaliserade i glesbygd. Samma glesbygd som idag tar ett oproportioneligt stort ansvar för flyktingmottagande och kommunplaceringar. Försämras dessa orters näringslivs förutsättningar kortsiktigt får det en rad med, milt uttryckt, oönskade följdeffekter. Minskat antal jobb, lägre skattekraft och sämre förutsättningar för välfärdens finansiering. Om sedan Löfven misslyckas med att få Södermalmsborna att öppna sina hjärtan samtidigt så kommer svensk flyktingmottagning och migrationspolitik haverera totalt under senare delen av 2015. Idag sitter drygt 46 000 nyanlända, varav 12 200 med permanent uppehållstillstånd, fast i Migrationsverkets anläggningsboenden under förhållanden som i många fall är sämre än de som inburade hundar får uppleva.

Just asylsökandes livsbetingelser är något som inte heller berörs. Löfven talade om välfärden och vinstjakten. Men det är märkligt tyst om just hur Attendo, Bert Karlsson med flera kan plocka statskassan på miljoner i vinst samtidigt som de behandlar nyanlända sämre än djur bara för att den svenska lagstiftningen inte kan skydda dem. Och som sagt – allas ansvar tenderar ofta att bli ingens ansvar så min fråga är vilken minister som är tänkt att göra det? Allt kan rimligen inte landa på Löfvens bord hela tiden men det blir den yttersta konsekvensen om han inte konkretiserar ansvar och processer. Och så länge han inte gör det? Då kan ni ju börja fundera på vilka som kommer ”go bananas” igen. Och tjäna på det.
Det finns ett antal blindskär och fallgropar för Stefan Löfven på vägen. Regeringsförklaringen bär uppenbara spår av att vilja skjuta avgörande frågor framför sig och jag vill nog påstå att det kan gå en vecka, kanske i bästa fall två. Men över tid så duger inte de svävande formuleringar och den rätt oklara ansvarsfördelning inom just invandringspolitiken som alla väntar på klarare besked än vad han presterat så här långt.

Fallgropar och blindskär. Vi kommer se mer av detta. Tro mig. Vi är bara i början ännu.. Och reder inte Stefan Löfven ut det så kommer ett visst parti göra allt för att göra nattsömnen sur för honom. Precis allt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se