Glesbygden vs Miljötalibanerna 1 – 0.

  • Torsdag 30 Okt 2014 2014-10-30
E-post 0

Sprickan i regeringen kring rovdjurspolitiken blir tydlig idag efter att Naturvårdsverket meddelat att det finns utrymme för licensjakt på varg i vinter. Miljöminister Åsa Romson hade velat stoppa licensjakten och kritiserar nu både Naturvårdsverket och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för hans mer positiva inställning som även blev Regeringens politik. Detta blev möjligt eftersom att Stefan Löfven genom ett genidrag lagt jaktfrågorna på landsbygdsministerns bord och rovdjurspolitiken på Romsons bord.

Glesbygden vs Miljötalibanerna 1 – 0.

I grunden ett sundhetstecken. Om nu expertisen, Naturvårdsverket, anser att vargstammen tål eller mår bra av viss reducering så är det dessa avvägningar som måste få vara styrande och hur glesbygden drabbas av de negativa följder av varg på marker där det hålls till exempel djur för ekologisk livsmedelsproduktion. Ska jag vara riktigt elak, vilket jag är, så ser det ut att miljötalibanismen vill prioritera ner ekologiska svenskproducerade livsmedel till förmån för vargar och andra predatorer. Vi kan fundera på vad vi kommer se under mandatperioden då Miljöpartiet dessutom är uttalade motståndare till antibiotika till djur. Fundera på vilket kött vi kommer ha i kyldisken om det får råda nästa gång du storhandlar. Vilka små flaggor som kommer pryda köttförpackningen.

Men åter Miljöpartiets nesliga förlust. Förlusten är det inte så mycket att orda om men Åsa Romsons reaktion. Hon står, som vice statsminister, inte bakom sin regerings linje. Hon, som nummer två i regeringen, kritiserar öppet en regeringskollega.

Detta är helt emot vår Regeringsform och praxis. Regeringen, dess ledamöter, är kollektivt ansvariga för sina beslut. Och det vi ser Romson göra är något helt nytt i svensk politik. En vice statsminister som inte står bakom regeringens beslut eller officiella politik.

Jag kan bara konstatera att Miljöpartiet har gått och blivit ett rejält sänke för Stefan Löfven. Han delade ut Kulturministerposten till ett parti som saknar kulturpolitik vilket han nu börjar får förtjänt kritik för och han har en vice statsminister från samma parti som inte vet vad ordet ”kollektivt ledarskap” och ”kollektivt ansvarstagande” innebär. Som verkar totalt oförberedd på att regera och vad det innebär att vara en del i ett lag. Som dessutom har mage att kritisera en kollega offentligt inför media. Åsa Romson bör börja fundera något över detta och om det inte passar så finns det två alternativ:

Tand för tunga eller avgå. Enkelt.

Glesbygden vs Miljötalibanerna 1 – 0.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se