I skuggorna

  • Onsdag 8 Okt 2014 2014-10-08
E-post 0

Jenny Madesteam, statvetare och kolumnist i Expressen, tecknar ett porträtt av Jimmie Åkesson där hon drar paralleller med filmen ”The talented mr Ripley”. Jag blir inte klok på Madestam, normalt en tämligen begåvad politisk bedömare ägnar en halv sida åt ett porträtt som andas en blandning av skräckblandad fascination och moderskänslor. Hon skriver:

Hela kroppsspråket, sättet Åkesson rättar till glasögonen på, den ibland glasartade blicken, skickar signaler om ängslighet. Det här i sig, skapar en känsla av genuinitet och kan väcka sympati hos betraktaren. Åkesson framstår som lite osäker, precis som många av oss sannolikt skulle känna oss i sammanhanget. Men samtidigt med skörheten finns en helt annan sida: en retoriskt skicklig, med tvärsäkra budskap och principfasthet.

Jag kan hålla med Madestam om att Jimmie Åkesson är en remarkabel figur i svensk politik. Sannolikt den skickligaste partistrategen av alla. Han har slagit alla tidigare politiska rekord och han har lyckats dubblera Sverigedemokraternas väljarstöd vid varje nationellt val, en prestation som ledarna för KD, FP, C, V och MP sannolikt avundas honom. Kanske framför allt språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson som i valrörelsens slutskede såg ut att kunna ta platsen som tredje största parti men som klappade ihop på valdagen och kunde se antagonisten Jimmie Åkesson få dubbelt så många röster som de själva. Vi måste erkänna en rad med faktiska omständigheter för att kunna angripa företeelserna Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson vilket de flesta negligerar i debatten om dem:

  • Den svenska flykting- och invandringspolitiken har havererat, den står på gränsen att framkalla ett systemhaveri i vissa välfärdssektorer. Erkänner vi inte detta, och försöker beskriva tillståndet med egna ord, kommer problemet inte lösa sig självt och Sverigedemokraterna kommer få ökat stöd för sin problembeskrivning och sin lösning.
  • Jimmie Åkesson är Sveriges skickligaste partistrateg. Sverigedemokraternas siffror talar för sig självt. De som anser att han inte är det kan i sådana fall försöka ge en förklaring på varför Sverigedemokraterna attraherade 12,8 procent eller 800 000 väljare, eller i praktiken lika många som bor i Stockholms stad.

Detta måste vi erkänna för oss själva och jag vill vara tydlig här: Att erkänna något är inte att kapitulera utan själva förutsättningen för att kunna angripa problemet på ett nyktert och rationellt sätt. Du botar inte en alkoholist som inte har sjukdomsinsikt, du kan inte heller kurera cancer om du inte erkänner att den finns. Insikt är grunden för att kunna angripa ett problem. Men. Åter Madestam och Åkesson.
Madestams kolumn är intressant ur ett ledarskapsperspektiv, det kan jag hålla med om men hon missar något. Madestam missar kärnan. För det är inte rimligt att anta att Jimmie Åkesson ensam skulle kunna ha lyft Sverigedemokraterna från rännstenen i gränderna till demokratins högborg på nio år. Hans sammanlagda tid som ordförande. Inte med den kvalitet han hade att jobba med som sina närmaste män, Björn Söder och bröderna Ekeroth, representerar och som närmast är att betrakta som gatukämpar, väsentligt mer radikala och därmed frånstötande än Åkesson själv. Det måste helt enkelt finnas något annat. I skuggorna. Ett ”advisory board” eller några ”grå eminenser”. Och då inte vildhjärnor som Ian Wachtmeister utan en helt annan kvalitet. Någon eller några som kan PR på absolut elitnivå och som har resurser i form av kompetens på en rad olika områden.

Madestam var något på spåren men gick vilse. Fascinerad av ytan i form av Jimmie Åkesson. Exakt som alla de som lät sig fascineras av Mr Ripley. Hon missar det som många av oss andra letar efter. Det som helt enkelt måste finnas i skuggorna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se