Jonas Sjöstedts tårar

  • Tisdag 7 Okt 2014 2014-10-07
E-post 0

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade i under måndagen en ny överenskommelse om välfärd utan vinstintresse. FP-ledaren Jan Björklund röt till direkt:

– Jag är besviken på Stefan Löfven.

säger Björklund och pekar på att så sent som för ett år sedan gjorde FP och S upp om friskolorna över blockgränsen för att kunna skapa stabilitet för denna utbildningsform. Samtidigt kan vi i DN läsa om att detta var en dålig start för en regering som vill förhandla med främst folkpartiet och centern. Vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson var nästan tårögda av rörelse när S, MP och V i går presenterade sin uppgörelse om vinster i välfärden. Gustav Fridolin talade med sedvanlig högstämdhet om enskilda barns behov. Och Stefan Löfven förklarade att medborgare inte är konsumenter skriver DN Ledare i sin ingress.

En yttre betraktare kan kanske tycka att denna uppgörelse är väl provokativ men för Löfven är uppgörelsen avgörande om han nu skall ha chansen att kunna kalla sig för statsminister nästa sommar. Han är beroende av vänsterpartiets röster för att ha en chans att få igenom sin första budget. Alliansen är större än S och MP men mindre än S, MP och V tillsammans och Löfven spelar ett högt spel. I dagsläget vet inte någon hur SD kommer att rösta när budgeten läggs fram men det finns starka krafter inom SD att gå med Alliansen eftersom detta tillfälle är det enda säkra tillfälle Jimmie Åkesson har där han vet att Alliansen går fram samlat och då ger det honom en möjlighet att fälla regeringen men det är en annan fråga.

Men vad är uppgörelsen värd? Idag utmålas Jonas Sjöstedt som vinnare men det är inte helt säkert att den utredning som nu aviserats kommer nå någon vart. För i grunden handlar det inte om jobben inom välfärdssektorn, inte heller om principen om valfrihet utan något så enkelt som vårat pensionskapital. AP-fonderna, och andra pensionsförvaltare, har investerat hårt i just vårdbolagen eller i de fonder och riskkapitalbolag som investerar i välfärdsföretagen. En investering i ett välfärdsföretag har inneburit hög direktavkastning till en låg risk och därmed värdeökning. Ett ganska talande exempel är när AP-fonderna gick in och finansierade ett köp av Mats Odells vårdboende Bellstagården under den förra regeringens tid. Att över natt göra välfärdsbolag oattraktiva kommer innebära att många finansbolags portföljer med låg risk, som kännetecknas av pensionsinvesteringar, rasar i värde vilket då kommer sätta spår – oklart hur djupa – i pensionsbeskeden för många. Vi skall dessutom inte göra oss några illusioner om hur risk- och kapitalbolagens jurister kommer hantera detta. Deras uppfinningsrikedom i sätten att gömma undan vinster är stor och det är ingen slump att en karriär för de mest framgångsrika i regel börjar på Skatteverk eller Finansdepartement för att sedan landa i skatterådgivarnas roll. Det finns ingen lagstiftning som kan uppvisa så många hål som denna och det är allmänt känt att täpper du till ett så skapas minst två nya på andra ställen i en lagstiftning som uppvisar stor motsägelsefullhet med många undandtag och avdragsmöjligheter.

Vi kan ha synpunkter på detta men jag varnade min mor, riksdagsledamoten Barbro Westerholm, redan 1994 för att inkludera aktiebolagen i den avreglering som då klubbades av regeringen Bildt. Aktiebolag har den överordnade idén att generera vinst till ägarna och inget annat. Mitt förslag då, och även nu om vi skulle börjat om, var att begränsa detta till ekonomiska föreningar samt kommanditbolag där ägandet begränsades till de anställda. Men nu är det för sent för den manövern. Nu sitter vi där vi sitter och en återreglering i snabb takt skulle få långtgående konsekvenser om inte återregleringen sker via andra styrmedel. Som reglering av personaltäthet och kvalitet.

Det är inte helt säkert att den igår tårögde Jonas Sjöstedt kommer vara lika rörd av stunden när vi landar utredningen. Jonas Sjöstedt kan då komma att vara tårögd av andra skäl. Ilska. Ilska över att kapitalets makt, och pensionärernas behov av hög och säker avkastning, är så stark.

Sista ordet är med andra ord inte sagt i detta. Som alltid gäller devisen ”follow the money”, vilket är, om det nu skall till några sista ord, blir nog det som gäller.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.