Krönikan: En sargad hemförsäkring

  • Lördag 25 Okt 2014 2014-10-25
E-post 0

Till helgen en kär återkomst av gästkrönikören som inom kort får en stående kolumn på Ledarsidorna.se, Jens Kittel. Den gamle sjöbusen och fartygskamraten från ubåtsjaktåren. En aktuell krönika i vaket efter den nu avslutade underrättelseoperationen.

Vår sargade hemförsäkring

Som old school moderat och gammal sjöofficer blir man tårögd av att ha följt verksamheten i Stockholms skärgård den senaste veckan, och det är inte glädjetårar.

Både Johan och jag har, som Stridsledningsofficer resp. Manöverofficer suttit hundratals timmar i sjölådan och jagat kränkande undervattensverksamhet. Sjövakt efter sjövakt, med en brinnande längtan efter att Ubåtsjaktofficeren ska få en kontakt tillräckligt god för insätta verkanseld med Torped 45. Att jag(och flera med mig), i just det läget hade en längtan efter att göra en vapeninsats som kunde kostat människor livet ter sig säkert mycket märkligt för en vänstervriden genusivrare på Södermalm. Men så funderar vi också på helt olika saker, jag på varför vi inte kan hävda och säkra vårt eget territorium, och de på hur många övernattningar ”Lille Degis” ska få på surdegshotellet.

 En sådan här operation är mycket svår vilket självklart kan verka konstigt om man själv inte varit med men Johan förklarar mycket pedagogiskt en del av problematiken i sin krönika Flashback. En sak kan jag dock garantera er, personalen på fartygen är mycket kompetenta och gör alltid sitt yttersta men det men det räcker inte med den massiva politiska oviljan vi ser. Detta är långtifrån den sista undervattenskränkningen av vårt territorium vi ser från Ryssland.

Grunden för ett säkerhetspolitisk stabilt läge mellan icke allierade stater är en någorlunda jämbördig militär förmåga, glöm aldrig den raden! Med det menar jag inte att vi måste ha samma förmåga som tex. Ryssland men den ska vara tillräckligt stor för att den ena ska dra sig för att ge sig på den andra och tillräckligt stor för att stoppa territoriella kränkningar, med vapeninsats om det behövs. Vi ska komma ihåg att kränkningar av luftrummet oftast är en politisk markering medan undervattenskränkningar oftast är krigsförberedelser. Vår försvarsförmåga är nu, tack vare Alliansen, så låg att den ifrågasätts av andra länder runt Östersjön. I maj 2013 säger Lettlands Försvarsminister Artis Pabriks följande: ”Sverige behöver vara med och dela ansvaret för den gemensamma regionen”. Hans oro över vår dalande försvarsförmåga går inte att ta miste på. I nov 2013 är det dags igen, denna gång en skarp varning från forskaren Pasternak vid Utrikiska Institutet i Helsingfors: ”Sveriges säkerhetspolitik har tidigare värderats positivt och var ett bidrag till säkerheten kring Östersjön, men nu talar omvärlden allt oftare om Sverige som ett säkerhetsvacuum”. Vi ska ha väldigt klart för oss att Östersjön är en mycket viktig region för Ryssland, det är stor transportled för en väsentlig del av deras BNP.

Jag brukar se på Försvarmakten som en hemförsäkring, man har en förmåga att agera som kanske inte syns varje dag men som är nödvändig och trygg att ha när något händer. Att min lagkapten Fredrik Reinfeldt inte betalt premien på denna försäkring under 8 år är uppenbart för många av oss men borde nu också vara tydligt för hela svenska folket. Man får väl förutsätta att han även hemma har en hemförsäkring som bara gäller enstaka rum och vissa veckodagar. Gårdagens S-budget, tydligt signerad Sjöstedt/Romson ger vid handen att vår försvarsförmåga är fortsatt fullständigt ointressant för landets ledning. Visst ska det tillföras pengar men det är kaffepengar i sammanhanget, vi har under de senaste 20-25 åren minskat anslagen till Försvarsmakten från ca 2,5 % av BNP till dagens ca 1,1 %, jag bedömer NATO:s inträdesbiljett till 2 %. Senast i tisdags satt Mikael Oscarsson, KD:s försvarpolitiske talesperson, och försvarade Alliansens försvaranslag genom att skylla på Sossarna. Oscarsson måste lida av ett ohyggligt kort minne, så sent som i feb delgav hans kollega Anders Borg Alliansens sista sänkning av försvarsanslagen. Eller så är han medlem av Facebook-gruppen Alliansens Vänner, där är nämligen precis allt Sossarnas fel, trots 8 egna år vid makten.

Det går att skriva en hel bibel om hur vår försvarsförmåga påverkats negativt av Alliansens dåliga beslut men om vi koncenterar oss på det som rör veckans händelse så vill jag peka på följande: 1. Vi har på tok för få fartyg för att lyckas med en sådan här operation. 2. Vi saknar ubåtsjakthelikopter. Den är kraftfullt försenad och är dessutom inte beställd med vapenintegration för Torped 45, ett mycket effektivt vapensystem som i princip på egen hand satte stopp för de ryska kränkningarna i mitten av 90-talet. 3. Ersättningen för antiubåtsgranatsystemet ELMA är helt struken, detta skedde i samma veva som man strök luftvärnssystemet för Visby-klassen.

Alliansen har istället under sina 8 år vid makten valt att justera hotbilden efter besparingarna. Den verkliga hotbilden och det säkerhetspolitiska läget har skenat åt rakt motsatt håll vilket Alliansen gång på gång ljugit om för det svenska folket. Reinfeldts mönster känns mycket väl igen från hans lögner om kostnaderna för invandringen. Att höra tidigare Försvarsministern, nickedockan och ja-sägaren Karin Enström hävda att vår försvarsförmåga är god samtidigt som ÖB klargör att vi endast kan försvara en del av landet under kortare tid är otroligt beklämmande!

Media då? Expressen har krossat Aftonbladet vad gäller rapporteringen av operationen. Stridsgrupp Svensson har bedrivit fri spaning i hela operationsområdet och har effektivt röjt läget på samtliga våra enheter i realtid. Det framstår inte som en helt orimlig tanke att sändningarna från Stridsgrupp Svensson följdes noga i Kaliningrad. Han ska dock ha en eloge för att han inte likt sina murvelkollegor sitter byxtyget blankt i väntan på att få nyheter kastade i ansiktet. Det är dock otroligt beklämmande som gammal sjöofficer att behöva se en Konteramiral be media om ursäkt för felaktiga uppgifter vilket Johan beskrev på ett mycket korrekt sätt i Skrattkramper och ilskans tårar.

Med en Vice Statsminister som klargör att ”Det är inte så att FM har för lite pengar” och en Finansminister som säger att ”Vi måste ta hänsyn till om det säkerhetspolitiska läget har förändrats” så tror jag att landets hemförsäkring går en dyster tid till mötes. Vadå om? Har Andersson inte det klart för sig bör hon avgå! Löfven har på ett märkligt sätt lyckats omge sig med enastående inkompetenta medarbetare i landets nya ledning. Låt oss hoppas att det inte blir krig en tisdag i Stockholm för hemförsäkringen gäller bara torsdagar i Åmål. 

Jens Kittel

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se