Långtidsparkerad bakom ljuset

  • Lördag 25 Okt 2014 2014-10-25
E-post 0

Fredrik Virtanen, Aftonbladet Ledare, står för dagens absolut konstigaste ledarstick. Han ansluter sig till Aftonbladets Anders Lindbergs fortfarande ganska nymornade försvarsvänliga linje och vill lösa försvarets likviditetskris med att chockhöja beskattningen av bankernas vinster. Vips så skulle problemet vara löst anser Virtanen. Vad Virtanen missar är verkligheten. Han har på rekordtid isolerats i den bubbla som omger Ledarredaktionen och är inte heller han längre en del av det övriga samhället. Virtanen började sin bana som ledarkrönikör med briljanta iaktagelser men gör nu allt oftare en slät figur.

En bankskatt är nog det fegaste en regering kan införa. En bankskatt är inte att ta ansvar för sin ekonomiska politik. Att beskatta bankerna hårdare och tro att man tar från de rika och ge till de fattiga är lika naivt som obegåvat. Det är nämligen precis tvärtom. Det är att föra väljare och annat bakom ljuset och i detta fall så är Virtanen en av alla som långtidsparkerat bakom ljuset. Jag har inte träffat på en bankdirektör, eller stor bankägare, som haft förstånd nog att i alla lägen kunnat gå skadefria ur en sådan beskattning. Av fler skäl:

  • Banker kompenserar höjda skatter med att lasta över detta i höjda avgifter för kunderna. Dessa avgifter följer inte någon djupare fördelningspolitisk övertygelse utan lika hårt över hela linjen. Ofta kanske hårdast på de svagaste privatekonomierna.
  • Banker arbetar på en internationell marknad. De med en svensk bankoktroj behöver inte nödvändigtvis ha sitt säte i Sverige utan kan flytta huvudkontoret där beskattningen alltid ligger lite mer gynnsamt till. Svensken idag bryr sig nog föga om Nordeas säte, och där de betalar skatt, ligger i Helsingfors eller Köpenhamn. Så länge kundtjänsten pratar svenska. Bankernas pengar och intäkter samt vinster kommer alltid betalas ut i marknader där de är som mest välkomna. Och då spelar bankskatten in.

Jag kritiserade Anders Borg för detta, jag kritiserar Magdalena Andersson för detta enkla – och oerhört fega – knep. Ärligare är att beskatta medborgarna direkt och stå det kastet. Och se till att den skatten inte slår hårdast mot de som har det hårdast. Att stå upp och vara en tydlig ansvarstagande politisk ledare som kan göra de fördelningsavvägningar som bankerna har noll och intet intresse av att göra. Ingen betalar dem för att göra politiska konsekvensanalyser. Pengar har nämligen ingen politisk färgsättning när de väl hamnar på kontot.

Och Virtanen?

Onekligen gjorde han bättre ifrån sig på Kultursidorna. Kanske är det dit han bör återvända när han kommer på att han ska lämna långtidsparkeringen bakom ljuset.

EDIT Kl 20:45

Så här väljer Virtanen att bemöta detta på Twitter.

Skärmavbild 2014-10-25 kl. 20.38.08

Bekvämt språk med Schibstedts som ägare i ryggen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se