Magiska svampar

  • Måndag 27 Okt 2014 2014-10-27
E-post 0

En politisk topptjänsteman anställdes efter valet i regeringskansliet trots att han 2012 dömdes för narkotikasmuggling. “Både vice statsminister Åsa Romson och Gustav Fridolin kände till domen när han rekryterades”, säger statssekreterare Per Ängquist (MP) till DN. Det visar sig att mannen förekommer på ett ställe till i belastningsregistret, 2008 dömdes mannen för skadegörelse och vitsordar i den domen att han varit påverkad av såväl alkohol som cannabis. Kraftig berusning av alkohol anges även som förklaring varför mannen genomförde, och lyckades i sitt berusade tillstånd även betala, köpet av ”magiska svampar” efter en trevlig kväll i förmodat glada likasinnade vänners lag i den senaste domen. Om det blir den sista är faktiskt bara upp till mannen själv. Vi får hoppas, för allas skull, att han bestämt sig för det.

Att Gustav Fridolin har fortsatt förtroende för mannen är otvedydigt – varje person som sonar och ångrar sitt brott skall få en ny chans vilket är en rimlig position men då droger så uppenbart spelat in i såväl 2008 skadegörelsedom som 2012 års narkotikadom finns skäl för miljöpartiet som huvudsakliga arbetsgivare att säkerställa att förebyggande åtgärder satts in. Om inte partiet gör detta, då måste samhällets resurser träda in. Det finns ingen dramatik i detta, det är normalt handlingsförfarande när detta upptäcks på vanliga arbetsplatser. Dramatiken inträffar om personen inte får vård eller nekar vård. Förnekelse av problematik eller att neka uppföljande vård är inte ovanligt. Då finns det i vissa fall skäl för andra åtgärder om personen skulle uppvisa nya eller återkommande missbrukstendenser. Två drogrelaterade domar i brottmål som faller under allmänt åtal på fyra år är lite för tätt för att viftas bort, det finns tecken som tyder på en ohälsosam livsstil som kan bli till men för personens framtida karriär och hälsotillstånd.

För sådant finns olika program med god evidens som Kognitiv beteendeterapi men även, vid mer omfattande problematik, till exempel Minnesotamodellens 12-stegsprogram eller nätverksträffar med Anonyma Alkoholister och / eller Anonyma Narkomaner.Alternativet, medicinsk behandling med Antabus, finns alltid som sista utväg. De som verkligen fullföljer någon form  av behandling, allt från KBT till mer omfattande insatser, kan oftast fortsätta vara högpresterande och välfungerande samhällsmedborgare och exemplen är många. Jan Johansen, ”Se på mig” är ett av flera exempel där hans öppenhet vänts till en styrka för honom och hans familj och hans karriär fått ny fart..

Men vad säger då detta oss? Miljöpartiet är nu ett parti som alla andra. De granskas och det vi sett är bara början. Medias granskning av Miljöpartiet var noll och intet i valrörelsen men nu kommer partiet få se sig granskade på alla nivåer. En granskning som är efterlängtad av i varje fall mig. Miljöpartiet har kommit lite för lätt undan så här långt men nu kan vi se framför oss hur denna genomförs på alla nivåer. Och att media tar upp annat än batiktomtar som tror på chemtrails och annat hokus-pokus.

Personligen hoppas jag att samordningskansliets nye politiske medarbetare har landat i arbetet med sig själv i samarbete med socialtjänsten eller annan expertis efter den senaste domen. Det är rutin att socialtjänst kopplas in i drogrelaterade brott. Om han inte har det så lär vi nog bli varse det, tempot och miljön inne på Rosenbad är frenetiskt och då är droger, oavsett om det är alkohol eller annat, den milt sagt sämsta vägen att söka avkoppling på. Facit på det alternativet brukar komma tämligen omgående med rätt dramatiska följdverkningar. Och. Att granskningen av Miljöpartiet nu tar fart. De fick så pass många pluskulor under valrörelsen att vi nu borde se en balans ta form. Och då har vi nog rätt att förvänta oss en hel del minuspoäng över hela linjen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se