Med hjärtat på rätta stället

  • Fredag 17 okt 2014 2014-10-17
E-post 0

Migrationsverket utmanar lagen och vill kunna tacka nej till asylboenden i kommuner som redan har ett stort mottagande.

– I dagsläget har vi en ansträngd relation med vissa kommuner,

säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till bland annat SVT och SR.

Ett steg på vägen, helt klart. Men många återstår innan vi ens är i närheten av att börja jobba bort de allvarligaste systembristerna i migrationsprocessen och flyktingmottagandet. Det är inte bara Migrationsverkets regelverk och lagar kring upphandling av boenden som behöver ses över och i grunden så bör vi se till att det i huvudsak är Migrationsverket som äger och driver dessa samt att de placeras på orter där de socioekonomiska förutsättningarna är bäst. Södermalm i Stockholm, med Södersjukhuset och Sveriges första och största trauma-enhet, torde vara som klippt och skuret för en etablering av ett boende för de flyktingar med det största vårdbehovet. Jag har svårt att tro att någon Södermalmsbo med hjärtat på rätta stället skulle neka att ta emot säg 4 000 av de svårast traumatiserade flyktingarna per år.

Bra av Migrationsverket att de äntligen reagerar och börjar med att försöka lasta av kommunerna. Även ur ett opinionsperspektiv är denna markering viktig då många opinionsledande ledarsidor är rätt snabba med att rycka fram rasistkortet och trycka upp det i kommunledningarnas ansikte så fort de börja varna för systemkollaps eller att läget är ansträngt. Dessa ledarskribenter kan nu ägna sig att mula det i Migrationsverkets GD och Presschefs ansikte istället. Jag är inte helt övertygad om att de kommer att göra detta dessvärre.

Nu är vi i varje fall ett steg närmare för att kunna se om Stockholms- och Södermalmsborna har hjärtat på rätta stället. Och hur öppet det är.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se