Med vem spelar Jan Guillou?

  • Söndag 5 Okt 2014 2014-10-05
E-post 0

Jan Guillou, kolumnist i Aftonbladet och normalt läsvärd, påstår idag att det är lika rimligt att anklaga Annie Lööf för att vilja förstatliga företag som att anklaga vänstern för att hysa rasistiska åsikter och att vi måste ta antisemitismen på allvar. Nu vet jag inte hur Guillou ser på saken själv men om han menar att antisemitism inte är rasism så har han nog rätt. Men om begreppet antisemitism är en delmängd av rasism så är Guillou ute och cyklar rejält vilsen i terrängen med sin skrivmaskin under armen. Guillou tycks ha missat Adrian Kaba, f.d SSU-ordförande i Malmö och idag suppleant i Socialdemokrater för Tro och Solidaritets förbundsstyrelse samt ordinarie ledamot i Malmös kommunfullmäktige och kommunstyrelse har att massmördaren Anders Behring Breivik banats väg av en ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning”. En mening som känns igen i stora delar från professor Goebbels, känd tysk propagandaminister under andra världskriget, dagar.

Adrian Kaba är annars på senare tid mest känd för antisemitiska konspirationsteorier som han endast kommer ta avstånd för om det kan bevisas att det är konspirationsteorier han sprider och stämningen i Malmö är nu så infekterad att den judiska församlingen ”känner olust” inför honom i de dialogsamtal som genomförs inom ramen för det antirasistiska arbetet i Malmö som har stora problem med både antisemitism och rasism. Kaba har, i detta arbete, blivit något av en centralgestalt – ivrigt påhejad och positionerad av just Socialdemokrater för Tro och Solidariet.

Om nu Guillou varnar för att vi måste ta antisemitismen på allvar men samtidigt påstår att det aldrig går att anklaga vänstern för att hysa dessa åsikter finns det skäl att börja fundera om han bara är begränsad till sina egna artiklar och böcker som vardagsläsning. Han ger ett i det närmaste luftlandsatt intryck. Antisemitiska idéer och retorik finns inom vänstern i allmänhet och bevisligen bland socialdemokraternas främsta företrädare i synnerhet. Kaba är det levande dagsaktuella beviset för detta och så länge Kaba och hans åsiktsfränder hålls om ryggen, trots dessa uttalanden, av partiet så finns det goda skäl att anta att dessa uppfattningar har en större spridning än hos bara ett fåtal personer.

Jan Gullou gör med sin kolumn vänstern en otjänst. Han blundar för det han rimligtvis borde veta om att det finns och invaggar många i en rosa dröm om att vänstern är ädlare och mer vaccinerade än andra. Och om inte annat så borde han vara medveten om antisemitismen inom vänstern som den journalist han i grunden är

Jan Guillou spelar i samma lag med sådana som Kaba nu. Antingen medvetet försöka förminska deras roll i det stora hela så att de kan fortsätta sprida sina tankar och idéer eller, vilket är orimligt, omedvetet just för att han inte läser något annat till vardags än sina egna böcker. Men något är det.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se