När antisemitismen viskar i vårt öra

  • Söndag 19 Okt 2014 2014-10-19
E-post 0

Sydsvenskans kultursidor tar upp antisemitismen. Den som alla vet finns men vare sig hör eller ser. Även när den sitter på vår axel eller biter oss i hälsenorna. Den pekar på bland annat socialdemokraten, och därmed min partikamrat, Adrian Kabas spridande av konspirationsteorier i sann antisemitisk idétratidition. Kaba utsågs leda en grupp som arbetar mot antisemitism trots att han talat om en ”judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning”. Han har även påstått, i en diskussion där han använder ordet ”sionisthundar”, att terrormaskinen IS skulle ha tränats upp av Mossad. Ett uttalande han sagt sig ta tillbaka om motsatsen bevisas. Ändå uttrycker s-förbundet Tro och solidaritet fortsatt förtroende för honom. Där, och då Kaba även åtnjuter Tro och Solidaritets medlemmars förtroende på en sådan nivå att han är suppleant i dess förbundsstyrelse, tvivlas det inte på att han är ”emot antisemitism”.

Antisemitismen, vid sidan av antiziganismen och islamofobin, vår tids största hot mot ett sammanhållet samhälle. När det största partiet i Sverige, tillika regeringspartiet, i sin religiösa gren i form av Socialdemokrater för Tro och Solidaritet inte kan känna igen antisemitismen när dess egna företrädare – som dessutom var satt som ansvarig för dialog med bland annat Malmös judiska diaspora – på fullt allvar använder sig av uttryck som sionisthundar och sprider teorier om judisk-europeiska sammansvärjningar så är det ett tecken på hur långt ner vi färdats på det sluttande planet.

Hur pass väl rimmar då Tro och Solidaritets praktik med vad dess främste företrädare säger? Peter Weiderud, förbundsordförande samt i den rollen ständigt inadjungerad i Socialdemokraternas högsta beslutande och beredande organ, det Verkställande utskottet, sade den 23 juli i år följande:

Skärmavbild 2014-10-19 kl. 15.03.26

” Identitetspolitik som blandar samman politik med religion och kultur är alltid fel”. Fundera lite över hur det uttalandet, dessa vackra ord, korresponderar med Weideruds förbundsstyrelsekamrats tal om ”sionisthundar” och ”judisk-europeisk konspiration” samt att Förbundet uttalar fortsatt förtroende för Kaba efter detta. Kaba sitter dessutom som ordinarie ledamot i Malmö kommunfullmäktige och i valet fick han 1 600 personvalskryss.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet känner inte längre ens igen antisemitism när den hoppar upp på axeln och sätter sig bredvid. De säger att religion och politik inte ska blandas men hävdar i en annan kontext, i den debatt jag för med Weiderud i vårt partiorgan Aktuellt i Politiken, att jag ger uttryck för att vara religionsfientlig. Jag funderar en hel del på detta. Hur nu Weiderud kan skruva till det att jag, som tar de som utsätts för Kabas uppenbara religionsfientlighet samt identitetspolitik riktad mot judar, är religionsfientlig. Kabas uttalande om judisk sammansvärjning är i Weideruds ögon tydligen bara olyckliga formuleringar.

Att Socialdemokraterna nu hamnat i en position där vi implicit medger en ökad antisemitism genom Tro och Solidaritets ökade identitetspolitik mot judar som vi inte lyfter ett finger mot densamma – är ingenting annat än en stor skam. En skam där vi nu hamnat i ett läge där företrädare som Kaba retoriskt kan jämföras med Jimmie Åkessons xeno- och islamofobiska debattartikel från 2009 i Aftonbladet. Vi känner igen antisemtismens rötter och islamofobin när den kommer från Jimmie Åkessons penna (byt ut ordet muslim och islam mot jude och judendom i artikeln så skulle den platsat i ”Der Stürmer” eller ”Völklicher Beobachter”) men inte när den sitter på axeln på oss själva genom företrädare för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Det är illa. Det är riktigt illa nu när regeringspartiet inte reagerar på när antisemitismen hoppar upp på axeln och börjar viska i vårt öra.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se