Rasifierade chokladbollar och långkalsonger

  • Lördag 25 Okt 2014 2014-10-25
E-post 0

Frilansjournalisten Angela Larsson tycker att de nationalkaraktäristiska dräkterna hos Buttericks är problematiska inför Halloween rapporterar SR. På Buttericks hemsida finns både “Indian babe” och “arabdräkt”. Om du ska köpa arabdräkten ingår “en vit klänning med huvudbonad”, “arabskägget” säljs separat.

–      Det visar verkligen att de här butikerna inte har så mycket kunskap om vad rasistiska karikatyrer och stereotyper innebär, säger Angela Larsson.

Har det inte gått lite långt nu? Kan vi inte låta barn leka indianer och cowboys eller gå på maskerad längre utan att riskera att bli polisanmälda för hets mot folkgrupp eller bli tårtade av AFA på vägen till kalaset? Angela Larsson drar nu rasifieringsbegreppen bortom all sans och vett. Hon landar i en position där den enda logiska konsekvensen blir att börja införa lagrum för maskerader. Om du blir bjuden på maskerad i den Larssonska konsekvensens namn så kommer dessa kraftigt begränsas i hur du kan klä ut dig. Och själv så kommer jag nog se min hattsamling, jag köper en ny hatt i varje nytt land jag reser till, bli en kriminell samling. Helt jämställd med nazisternas frenologiska samlingar av kranier från olika folkslag eftersom jag brukar ha dem till den årliga kräftskivan.

I samlingen finns en riktig Fez, Plommonstop, Sombrero, några olika kinesiska varianter av varierande  lustighetsgrad och en rad med arabiska huvuddukar från olika stammar och klaner samt mycket annat som den tyska tyrolerhatten med rakborste i pannbandet. Roligast av alla är vattenmästarhatten av berbiskt ursprung från Atlasbergen med alla sina tofsar i olika färger. Jag ser nu hur den Westerholmska kräftskivan nästa år kommer bli polisanmäld för hets mot totalt 25 olika etniska minoriteter om jag följer min egen tradition med orginalhattar. Eftersom en av hattarna är en rysk officersmössa så kommer jag sannolikt bli uppkallad till Margot Wallström på UD och behöva göra avbön eftersom jag rasifierat en främmande stormakt i vårt närområde och därmed befaras påverka den säkerhetspolitiska balansen i Östersjön. För att inte tala om hur jag hånar alla ryska krigsveteraner från andra världskriget med pansarhjälmen av den årgången som jag hittade i ett övergivet ryskt mobiliseringsförråd i Estland när jag var där 1992.

Själv tycker jag att debatten nu är bortom all sans och vett. Ju fler journalister som Angela Larsson men även annan media ägnar sig åt att se rasister i varje buske desto mer kommer debatten tippa i en annan riktning än önskvärt.

Det blir till slut för mycket av rasifierade chokladbollar (gå in på valfritt fik och be att få en rasifierad boll ska ni få se vad ni får, jag har prövat och kassörskan höll på avlida av skratt men fattade direkt), bojkotter mot Fazers finska sötlakritsgubbar och verbala bokbål med Tintin-böcker och ju mer vi jagar bisarra detaljer så kommer detta skapa förutsättningar för en motreaktion jag inte tror Angela Larsson är riktigt beredd på. Jag själv är rätt trött på detta nu och funderar på om Angela Larsson skulle reagerat lika hårt om Buttericks marknadsförde maskeraddräkten ”Svenne-banan” som består av en nätbrynja med syltfläckar, lite gulnad under armhålorna, ett par bylsiga fis-blåa långkalsonger med Y-front och foppatofflor till. Som tillbehör en burk TT. Skulle Larsson ställa sig i främsta ledet och försvara alla kränkta svenska män och skrika ”rasist” eller att det är ”förenklade stereotyper” åt denna nidbild av den svenske medelålders fotbollsintresserade lördagsledige hemmamannen? Skulle hon ta honom i försvar eller låta det passera? Vad tror ni?

Rasifierade chokladbollar och långkalsonger. Jag börjar tröttna nu. Jag börjar helt enkelt tröttna nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se