Rikets säkerhet

  • Söndag 19 okt 2014 2014-10-19
E-post 0

Ubåtsjakten i området kring Kanholmsfjärden kräver på något sätt en kort kommentar då jag arbetade totalt under fyra år med den typen av verksamhet varav två år som stabsofficer. Uppgifterna i SvD om avlyssnad eller pejlad radiotrafik, som skulle tyda på en skadad rysk ubåt, är allvarliga. Allvarliga om de är sanna men kanske framför allt om detta har läckt ut från FRA eller Försvarsmakten. Någon annan källa torde annars inte vara möjlig om den inte läckt ut från Försvarsdepartementet.

FRA information är rent generellt att betrakta som Kvalificerat Hemlig, den term som lydde under min tid i Försvarsmakten. FRA är dessutom kända för sitt höga säkerhetsmedvetande. När du frågar en anställd vid FRA hur många som jobbar där blir svaret oftast

”Hälften”.

och därmed brukar det oftast vara slut på den frågestunden. Du ställer helt enkelt inga onödiga frågor. Allt för många nosiga frågor brukar innebära att du marginaliseras till och med som fika-kompis.

Jag hyser därmed rätt stor skepsis till uppgifterna i media men skulle de nu stämma så tyder det på något ännu allvarligare, ett läckage från en medarbetare på FRA vilket kanske är ett ännu större hot mot rikets säkerhet. Hemlig, eller Kvalificerat Hemlig, information är just detta för att inte onödigt många – framför allt främmande makt – skall få reda på detta. Dessutom är information som rör rikets säkerhet på den här nivån inte skyddade av meddelarfriheten vilket nog en och annan journalist bör tänka på. Och framför allt personen som läckt vilken inte förtjänar annat än mitt djupa förakt inför det sällsynt dåliga omdömet. I det läget bör såväl personen som journalisten börja fråga sig själv på vilken sida de befinner sig. Att röja FRA kapacitet är nog bland det allvarligare jag kan tänka mig.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se