Stridsgrupp Svensson

  • Måndag 20 Okt 2014 2014-10-20
E-post 0

Thomas Mattsson, Expressen, upprörs av att Försvarsmakten sprider desinformation om var viss dokumentation kommer ifrån. Samtidigt rapporterar Expressens privatspanare Niklas Svensson, till vardags politisk reporter på samma tidning, i realtid från en hyrd civil helikopter. Mattsson, lika okunnig som att hans favoritreporter är i vägen för riktiga insatser om nu Svensson skulle tillåtas med sin civila helikopter bidra i jakten på det stora scoopet är han om hur operationer bedrivs, klagar över detta.

Skärmavbild 2014-10-20 kl. 21.12.53

Jag har full förståelse för Försvarsmaktens reaktion och agerande. Om det vill sig illa vill ingen ansvarskännande officer ha Niklas Svensson, eller någon annan murvel, att ta hand om eller hänsyn till när det finns annat att göra samtidigt som han faktiskt stör pågående insatts med sin minst sagt stokastiska, slumpmässiga, spaningsinsatts. Det vore förmätet att tro att den operative chefen inkluderade Svensson och hans kollegor i de orderuttag som genomförs minst två gånger per dygn. Men å andra sidan, kanske vore det inte det bästa alternativet? Kalla Svensson till orderuttagen under punkten tre, ”Omedelbara åtgärder” (efter närvarokontrollen är den första är alltid rätt tid för att kalibrera stabens klockor, den andra är läget i stort). En order till ”Stridsgrupp Svensson” skulle kunna lyda enligt följande:

  • ”Svensson bedriver fri spaning med hjälp av Stockholms helikoptertjänst i området Slussen och Nacka strand. Detta område är av central betydelse för Stockholms framtida utveckling inom ramen för det röd-grön-rosa styret”
  • ”Svensson rapporterar direkt sina iakttagelser  på twitter, Instagram, facebook samt till till Expressens nyhetsjour”.
  • ”Svensson bunkrar förnödenheter på valfri restaurant kring NYTORGET, SÖDERMALM enligt eget gottfinnande. Kodord för att erhålla nödvändig förplägnad är ”AFTER-WORK”. Kodordet ändras 2014-10-24 till ”FREDAGSMYS”. Eventuella utlägg regleras i en senare framtid i direkt överenskommelse med ansvarig utgivare”
  • Svensson bär under hela operationen flygoverall M 2014 / NO. NO som i neonorange för snabb och säker identifiering om en evakuering skulle vara nära förestående.

För att nu avsluta just denna del av orderuttaget, innan Svensson förpassas till helikopterplattan i Skogås som råkar vara Stockholms Helikoptertjänsts bas med de ödesmättade sista orden:

”Har Svensson förstått ordern? Om ja, utgå. Det handlar om nationens intresse. Vi litar på att du gör din plikt. Detta är inte slutet men det kan vara början till slutet om Svensson fullgör sin uppgift. I nationens intresse”.

Ser hela scenen i mitt inre liv. Inte utan viss humor….. Och inte utan viss längtan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.